Δέκα νεκροί μετά την επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν. Επτά νεκροί από τους πυροβολισμούς ενός Παλαιστινίου σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ ως αντίποινα. Και στη συνέχεια, ξανά στην Ιερουσαλήμ, ο τραυματισμός έξω από μία συναγωγή δύο Ισραηλινών από ένα 13χρονο αγόρι το οποίο η αστυνομία λέει ότι έχει «εξουδετερώσει».
Αυτές είναι οι πιο πρόσφατες τραγωδίες που σημαδεύουν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μια νέα πολεμική έκρηξη στη Μέση Ανατολή. Το τζίνι βγήκε πάλι από το μπουκάλι…
Ουδεμία έκπληξη
Γιατί αυτή η ξαφνική κλιμάκωση της κρίσης; Μας εκπλήσσει εμάς τους Δυτικούς γιατί δεν ασχολούμαστε και πολύ με τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης. Μόνο που η φωτιά σιγοκαίει κάτω από τις στάχτες.
Δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη τα γεγονότα αυτά ,γιατί είναι «επεισόδια» σε έναν αιματηρό δρόμο που έχει ανοίξει κυρίως στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Δεν πρόκειται σχεδόν ποτέ για επιθέσεις από μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ , αλλά από Παλαιστίνιους που δεν ανήκουν στις παραδοσιακές παρατάξεις. Νεαρά παιδιά που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και πιστεύουν ότι με την τρομοκρατία θα αντιδράσουν στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επεμβάσεις εντός των παλαιστινιακών πόλεων, και ειδικότερα των προσφυγικών καταυλισμών της Ναμπλούς και της Τζενίν, από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ.
Οι περισσότερες εφημερίδες στον κόσμο δεν είχαν καν την είδηση για το τι είχε συμβεί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν το προηγούμενο βράδυ και τη δολοφονία 10 Παλαιστίνιων από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις. Η είδηση εμφανίστηκε την επομένη ως απόρροια της σφαγής μπροστά στη συναγωγή, επειδή η Χαμάς και η Τζιχάντ, είπαν ότι ήταν εκδίκηση για όσα συνέβησαν στη Τζενίν.
Την ίδια ώρα, η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή έχει χάσει την αξιοπιστία της, ειδικά στη Δυτική Όχθη. Οι νέοι, ειδικά αυτοί που έχουν αποφασίσει να πάρουν τα όπλα, είναι πέρα από τον έλεγχό της. Ταυτόχρονα , η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου δεν δίνει πλέον στην Παλαιστινιακή Αρχή χρήματα από τους τελωνειακούς δασμούς, τα οποία εισπράττουν οι Ισραηλινοί για λογαριασμό των Παλαιστινίων. Ήδη σήμερα μιλάμε για 150 εκατομμύρια δολάρια που δεν έχουν δοθεί. Όλα αυτά γονατίζουν τις ελάχιστες δομές της Αρχής.
Παρά την έκκληση του πρωθυπουργού Νετανιάχου για ηρεμία, στην νέα του κυβέρνηση οι υπερεθνικιστικές δυνάμεις της άκρας δεξιάς έχουν ενισχυθεί πολύ.
Ο ρόλος της ακροδεξιάς
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κάλεσε τους συμπατριώτες τους να οπλιστούν για να αμυνθούν , με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ο Μπεν Γκβιρ, με ποινικό μητρώο για ρατσισμό και τρομοκρατία, είχε επισκεφθεί πριν δύο εβδομάδες το Όρος του Ναού, προκαλώντας έτσι τον αραβικό κόσμο.
Η ακροδεξιά στοχεύει επίσης να χωρίσει την μουσουλμανική περιοχή των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ώστε οι Εβραίοι να καταλάβουν μόνιμα ένα μέρος της Εσπλανάδας. Αυτό είναι σαν να ζητούσαν οι μουσουλμάνοι να χωριστεί η πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Ενα σημαντικό μέρος του ισραηλινού πληθυσμού δεν σκοπεύει βέβαια να ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα,όπως επέδειξαν δείχνουν και οι τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ ενάντια στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις του Νετανιάχου, ειδικά στο το πεδίο της δικαιοσύνης.
Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε νέες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές; Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει επέκταση της σύγκρουσης στη Γάζα από τη μια πλευρά και από την άλλη σε ισραηλινές πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και την ίδια την Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ ήδη εξαπέλυσε αρκετές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αυτές έγιναν ως απάντηση σε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από παλαιστινιακό έδαφος.
Τα τελευταία χρόνια πάντως, τέτοιες επιθέσεις από τη Γάζα ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Αυτό συμβαίνει επειδή η Χαμάς είναι αντικειμενικά αδύναμη και δεν μπορεί να απειλήσει ουσιαστικά το Ισραήλ. Αλλά και ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Γάζας έχει τεράστια προβλήματα επιβίωσης στην καθημερινή ζωή.
Θα πρυτανεύσει η λογική; Πολύ δύσκολα. Άλλωστε και οι σχέσεις του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες έχουν μπει στο «ψυγείο» τους τελευταίους μήνες, ειδικά με την άφιξη του Νετανιάχου στην εξουσία. Πρώτα από όλα η Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα δεν ξέχασε ποτέ τη συμπεριφορά του Νετανιάχου προς την Ιορδανία, τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την επέμβαση των μυστικών υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας. Το Αμμάν σήμερα ασκεί έντονη κριτική στην προσπάθεια αλλαγής του status quo στους Ιερούς Τόπους.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ήταν στην πρώτη γραμμή στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, προειδοποιούν τώρα ότι ενδεχόμενη αλλαγή του status quo στην Ιερουσαλήμ, από θρησκευτική άποψη θα αντιπροσώπευε μια ωρολογιακή βόμβα στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο . Με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλον τον κόσμο.