Τα ντεσιμπέλ από τα σήματα κινδύνου στην Ευρώπη για ενδεχόμενη ύφεση φέτος, όπως και για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού αρχίζουν και χαμηλώνουν. Οι προβλέψεις μιλούν για αισθητή εκτόνωση του μέσου πληθωριστικού δείκτη για το 2023 στην Ε.Ε. και για διατήρηση του δείκτη ανάπτυξης σε θετικό έδαφος, αν και σε οριακά επίπεδα.
Η προσγείωση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια σχετική κανονικότητα μόνο τυχαία δεν είναι. Έχοντας ως σύμμαχό της τον καλό καιρό, η Ευρώπη κατάφερε να εξουδετερώσει το επιθετικότερο όπλο του Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας, ένα όπλο που στόχευε σε… παράπλευρές απώλειες: την οικονομική κατάρρευση της Ε.Ε. και την καταρράκωση της ψυχολογίας των Ευρωπαίων πολιτών.
Η θεαματική πτώση των τιμών ενέργειας, συνεπεία των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα και της ενεργειακής επάρκειας, πίεσε τον πληθωρισμό (βοήθησαν και οι τιμές των πρώτων υλών), διατηρώντας το κλίμα στην αγορά συγκρατημένα θετικό. Οι ανάσες που δόθηκαν στην επιχειρηματική κοινότητα -όπως εξάλλου και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- ήταν σημαντικές,
Ωστόσο, ο πόλεμος διαρκεί, ο Πούτιν προετοιμάζει τις δυνάμεις του για εχθροπραξίες μακράς διαρκείας στην Ουκρανία, το στοίχημα της ανάπτυξης ή της αποφυγής της ύφεσης προφανώς δεν έχει κερδηθεί για την Ευρώπη, με τον πληθωρισμό να έχει δρόμο να διανύσει ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα και την ΕΚΤ να επιμένει για τουλάχιστον ακόμη έξι μήνες στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων.
Το τοπίο άρχισε να καθαρίζει, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να αισθανόμαστε σχετική ασφάλεια για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο καιρός εύκολα μπορεί να γυρίσει. Καλό είναι να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι.