Με τον προϋπολογισμό του 2023, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε ξεκάθαρα την πολιτική που θα ακολουθήσει και για το νέο έτος. Την πολιτική της κοινωνικής αδικίας, της αφαίμαξης των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και της προκλητικής αναδιανομής υπέρ των λίγων, ισχυρών και ημετέρων, ανατροφοδοτώντας την πολύπλευρη κρίση, φτωχοποιώντας την κοινωνία και αγνοώντας τα «καμπανάκια» της Ευρώπης.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δίνη της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης χωρίς ουσιαστική στήριξη, με τον μισθό τους να μην αρκεί για την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών. Την ώρα που πολλές χώρες της ΕΕ λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και των ΕΦΚ στα καύσιμα, παρότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης.
Επιπρόσθετα, ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να λεηλατεί το εισόδημα των πολιτών και το 2023. Μόνο το 31% των εσόδων θα προέλθει από τη φορολογία εισοδήματος, ενώ πάνω από τα μισά έσοδα θα προέλθουν από έμμεσους φόρους, οι οποίοι – ως οριζόντιοι- επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (το 39% των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από τον ΦΠΑ και το 13% από τους ΕΦΚ).
Ακόμη, εν μέσω ενός κλίματος ακρίβειας, αύξησης των αρνητικών κοινωνικών δεικτών (φτώχεια, παιδική φτώχεια, ανεργία νέων και ανισότητες) και στεγαστικής και ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει τον προϋπολογισμό της πρόνοιας κατά 412 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2022.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών, μιας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα περιοριστούν στη φορολόγηση των εσόδων χονδρικής ενέργειας πάνω από ορισμένο όριο. Με την απουσία οποιουδήποτε πλαφόν στη λιανική, η κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρείες να συνεχίσουν να εισπράττουν υπερκέρδη, τα οποία μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ.
Και ενώ τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, βάσει αδιαμφισβήτητων στοιχείων της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον εμπαιγμό των πολιτών, βεβαιώνοντας μόλις 373,5 εκ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, έχοντας προσδιορίσει τα υπερκέρδη στο αδιανόητα χαμηλό ποσό των 415 εκ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, τα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί κατά 8,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 10,4 δισ. ευρώ και τα κόκκινα δάνεια κατά 19 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στη ΝΔ 91,8 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και τώρα έχουν αυξηθεί κατά 38 δισ. ευρώ (στα 111 δισ. ευρώ). Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.
Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, δεν σταμάτησαν να θριαμβολογούν και να μιλούν για μια νέα Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου, η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Κομισιόν παρουσιάζει μια άλλη πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει.
Η έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει ότι «το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών διαβρώνεται διαρκώς από τον πληθωρισμό και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης». Σημειώνει ότι η ανάπτυξη και η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθούν τα προσεχή τρίμηνα, ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων και προβλέπει ότι η αυξημένη αβεβαιότητα και οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες αναμένεται να καθυστερήσουν τις επενδύσεις εκτός του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα πρώτα βήματα υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνουν ότι με συνειδητή επιλογή της ΝΔ, λίγοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει φροντίσει τον αποκλεισμό από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασφυκτιούν, δίνοντας τα πρώτα 450 εκ. ευρώ σε 13 μόνο μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει υψηλούς κινδύνους δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα και μέτριους μακροπρόθεσμα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει για άλλη μια φορά το μόνο που ξέρει να κάνει καλά: στηρίζει την κερδοσκοπία, τα καρτέλ και τη διαφθορά, αντί να στηρίξει ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία. Είναι καιρός να παραδώσει τα ηνία της χώρας σε μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηριγμένη σε ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, αξιόπιστο και κοστολογημένο, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη στήριξη των εισοδημάτων, την ενίσχυση της εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση ενός σύγχρονου και ισχυρού δημοκρατικού κράτους.
* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία