Skip to main content

Εμφύλιος στον ΕΦΚΑ

EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Είχε φανεί από νωρίς ότι η κόντρα θα είναι σφοδρή

Ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσουν στον ΕΦΚΑ οι «εχθροπραξίες». Η κόντρα άλλωστε για τους ιδιώτες Γενικούς Διευθυντές, είχε φανεί από νωρίς ότι θα ήταν σφοδρή. Το μπρά ντε φερ που έγινε λίγο πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, στο ΔΣ του Φορέα και η αρχική «πόρτα» που έριξαν οι εργαζόμενοι στην πρόταση της Διοίκησης, ασφαλώς και έπρεπε να είχε προβληματίσει τους ιθύνοντες. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Τώρα, την λύση θα την δώσουν τα αρμόδια δικαστήρια!

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητούν να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες προκηρύξεις και να επιβληθούν μέχρι και ασφαλιστικά μέτρα! Παραθέτουν δε, μια σειρά από επιχειρήματα προς τούτο. Ξεχωρίζουν όσα αναφέρονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις, αλλά και σε βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης των Γενικών Διευθυντών που έχουν ήδη καλύψει τις εν λόγω θέσεις. Θα κριθεί επίσης και η ύπαρξη της τριμελούς επιτροπής που θα επιλέγει τους νέους επικεφαλής στον ΕΦΚΑ. Μια επιτροπή που η στελέχωσή της, όταν γίνουν γνωστά τα μέλη της, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλογου σχολιασμού.

Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον Φορέα, με τις εκκρεμότητες στις συντάξεις να μειώνονται, αλλά τα λάθη στα ποσά που καταβάλλονται να φουντώνουν, με την διαδικασία ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού αρχείου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και τον ΕΦΚΑ προσπαθεί να βρει βηματισμό στην νέα, τεχνολογικά αναβαθμισμένη εποχή, θα περίμενε κανείς να τα βρουν οι δύο πλευρές. Οι τελευταίες τοποθετήσεις του Κωστή Χατζηδάκη δεν έκρυβαν το παλιό γνωστό μένος για τον κακό δημόσιο τομέα.  Έδινε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους που κατάφεραν να απονείμουν μερικές δεκάδες χιλιάδες κύριες συντάξεις παραπάνω, σε σχέση με πέρσι. Έδινε την εντύπωση ότι δεν ήθελε να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Γι’ αυτό όμως είχε φροντίσει ο ίδιος ήδη από την περασμένη Άνοιξη. Βλέπετε η υπόθεση με τους ιδιώτες Γενικούς Διευθυντές, που έρχονται να «καταλάβουν» τον ΕΦΚΑ και να εισπράξουν μηνιάτικο έως 8.000 ευρώ είναι γνωστή. Απλώς, μετά την γενική κατακραυγή, ήταν λογικό η διοίκηση του Φορέα και το υπουργείο Εργασίας να περιμένουν λιγάκι, μέχρι να δημοσιευθούν οι σχετικές προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων. Ένα εξάμηνο μετά, λοιπόν και μέσα στις γιορτές, τμηματικά, προκηρύχθηκαν 24 θέσεις Γενικών Διευθυντών. Αν εξαιρεθούν οι πρώτες 5, οι υπόλοιπες 19 μπορούν να καλυφθούν κανονικότατα και από ιδιώτες. Εκεί ακριβώς εμφανίζεται και η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων του Φορέα.

Αυτό όμως που φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο είναι ο παχυλός μισθός που μπορεί να κυμαίνεται από 4.000 – 8.000 ευρώ. Η απόκλιση με το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα είναι τεράστια και ασφαλώς «βγάζει μάτι». Άρα και ο εμφύλιος που ξεκινάει στον ΕΦΚΑ, μάλλον θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μένει να δούμε τώρα ποια θα είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν ως «επικοινωνιακό» αντίβαρο. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε ατάκες για «σαραβαλάκια» και άλλα τέτοια ευτράπελα ευφυολογήματα, που χρησιμοποιούν κατά καιρούς τα κυβερνητικά στελέχη, όταν αναφέρονται στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ. Εκτός και εάν, λόγω προεκλογικής περιόδου, επιλεχθεί η οδός της σιωπής, που πολλές φορές είναι «χρυσός». Ψηφαλάκια είναι αυτά, όπως και να το κάνουμε, όλα πρέπει να τα υπολογίζει ο σωστός πολιτικός…