Πολλή χαρά έχει πέσει για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία «στη διάρκεια αυτών των ταραγμένων καιρών ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ και αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης».
Πολλή χαρά έχει πέσει για το νέο θεματικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό, καθώς «οι οικονομίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους», τις δημογραφικές διακυμάνσεις, τις μετακινήσεις, τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας, τις κρίσεις, τις κοινωνικές ισορροπίες. Μέρες που είναι και τις εφημερίες, τις νοσηλείες, τις αναλογίες και τις φαρμακο-ελλειπτικές εμπειρίες.
Μόνο δυσθυμία έχει πέσει σε όποιον με την υγεία έχει μπλέξει. Στην Πάτρα «αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα κρεβάτι (δηλαδή αναπνευστήρα και υλικοτεχνική υποστήριξη), που το φυλάμε ως κόρην οφθαλμού να το χρησιμοποιήσουμε για το παιδί που έχει ανάγκη. Δεν είναι το κρεβάτι ως κρεβάτι. Οι εντατικολόγοι παίδων δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε ΜΕΘ ενηλίκων…» τόνισε ο εντατικολόγος και διευθυντής ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό του Ρίου.
Στον βορρά, με το 30% του ελληνικού πληθυσμού, η κατάσταση έχει οξειδωθεί. Ποιος, όμως, μπορεί να συμφιλιωθεί σαν κάτοικος μιας άλλης χώρας τώρα, που ζει σε μια άλλη διάσταση;
Πώς συμφιλιώνεσαι με την έξαρση έλλειψης; «Έχουμε μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων και είναι γεμάτες». Δεν έχουμε, όμως, «και διαθέσιμους εξειδικευμένους γιατρούς με τόσο λίγες ΜΕΘ Παίδων, πρέπει να εκπαιδευτούν».
Τελικά, ο πολίτης εκπαιδεύεται. Σε αναμονές, διακομιδές, διαδρομές. «Περνάμε κόσμο και ντουνιά./Μου λένε οι γύρω παγωνιά/τους λέω η Παναγιά». «Πολιτεία Γ». Εδώ γεννήθηκε το δράμα κι ο θίασός μας άλλο πράμα.
Από παραφρασμένο Λαπαθιώτη το γράμμα: «Ω της ενδόξου χώρας μας νοήμονες πολίται, το Κράτος, φευ, σας συνιστά θερμώς: μη δυσφορείτε! Μα να προσθέσει θα ‘πρεπε: προσευχηθείτε!».
Από την έντυπη έκδοση