Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
«Αγαπητή Μαρίν, σ’ ευχαριστώ που ακολούθησες τη συμβουλή μου στο σχέδιό σου να αποσύρεις τη Γαλλία από το ευρώ εάν επικρατήσεις στις προεδρικές εκλογές. Συνήθως δεν επεμβαίνω στην εσωτερική πολιτική, αισθάνομαι όμως ότι είναι πατριωτικό μου καθήκον να απαντήσω προσωπικά.
Με ρώτησες πόσο μεγάλη θα ήταν η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, εάν η Γαλλία αντικαθιστούσε το ευρώ με το φράγκο. Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάργηση μιας σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας με ένα νόμισμα ελεύθερης διακύμανσης μπορεί να οδηγήσει σε υποτιμήσεις έως και 40%.
Η Γαλλία είναι μια μεγάλη και προηγμένη οικονομία, άρα οι απώλειες του νέου φράγκου ίσως να είναι μικρότερες. Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές έχουν συνήθως την τάση να υπερβάλλουν. Ανησυχούν επίσης για τα σχέδιά σου να εθνικοποιήσεις τη γαλλική βιομηχανία και να ζητήσεις από την κεντρική τράπεζα να τυπώσει χρήματα…
Μην περιμένεις από τους πολίτες να περιμένουν για τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ. Μετά τις αγορές, σειρά στον πανικό θα έχει ο λαός, που θα φρικάρει αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η νίκη σου – ίσως και από πιο πριν. Θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις γαλλικές τράπεζες».
Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί μέρος μιας φανταστικής επιστολής που απευθύνεται στη Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ο αρθρογράφος του Reuters φαντάζεται ποιες συμβουλές θα της έδινε η συμπατριώτισσά της και γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να αποτρέψει ένα Frexit.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί επικαλούνται σενάρια τρόμου για την επόμενη μέρα ενός ανατρεπτικού αποτελέσματος που έβγαλαν οι κάλπες. Μελανά ήταν και τα χρώματα που είχαν επιλέξει για την εικόνα μετά το Brexit, ζοφερό και το μέλλον που περιγράφουν για την προεδρία Τραμπ.
Στις κάλπες όμως δεν προσέρχονται οι αγορές, αλλά οι ψηφοφόροι κάθε είδους, στην πλειονότητά τους απλοί και καθημερινοί πολίτες.
Η δική τους, φανταστική επιστολή προς τη Λεπέν θα μπορούσε να μεταφέρει ένα διαφορετικό μήνυμα: «Αγαπητή Μαρίν, δεν είναι ότι δεν φοβούμαστε μια βουτιά προς το άγνωστο. Είναι όμως τέτοια η απογοήτευση και η δυσαρέσκειά μας από τα σύγχρονα προβλήματα, τα προβλήματα μιας κοινωνίας με ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα πλουσίων και φτωχών, που επιλέγουμε εκείνον που υπόσχεται ένα διαφορετικό μέλλον. Και γι’ αυτό εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε σένα».
Αυτό το «μήνυμα» απογοήτευσης και δυσαρέσκειας εξέπεμψαν οι Βρετανοί, μετά οι Αμερικανοί και ίσως πολύ σύντομα Ολλανδοί και Γάλλοι.