«Μα τι είναι αυτό το ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, που τόσο σας αρέσει να γράφετε; Τόσο πολύ χαίρεστε που ένα μέρος του πληθυσμού είναι ανορθόγραφο, που είπατε να το υιοθετήσετε;». Ήταν ένα από τα σχόλια απορίας και διαμαρτυρίας στα social media για τη χρήση του ανορθόγραφου μηνύματος, που έγινε viral στο διαδίκτυο, αλλά και γράφτηκε σε πανό διαδηλωτών μετά τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη.
Ίσως κάποιοι να μην ήξεραν την ιστορία της λέξης. Να μην είχαν ακούσει ποτέ ότι ήταν ο πατέρας ενός άλλου νεαρού Ρομά, του Νίκου Σαμπάνη, που σκοτώθηκε σε καταδίωξη από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα, εκείνος που είχε κρατήσει πανό αναγράφοντας τη λέξη δικαιοσύνη ανορθόγραφα και με κεφαλαία, για να «φωνάξει» ότι αυτή πρέπει να απονέμεται, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την καταγωγή, την κοινωνική θέση, το χρώμα ή το μορφωτικό επίπεδο κάποιου.
Ίσως άλλοι να ήθελαν απλά να κλείσουν τα μάτια στον συμβολισμό.
Καθώς όμως ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετίσουμε τη χρονιά αυτή, βλέπουμε τη ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ να φιγουράρει σε διάφορες λίστες με τις κορυφαίες λέξεις τη χρονιάς για την Ελλάδα. «Είναι δυνατόν;» θα αναρωτηθούν και πάλι κάποιοι.
Μα δεν γίνεται αλλιώς, απαντάμε. Σε μία τέτοια χρονιά παράλογης βίας, σκανδάλων, κρίσεων, σύγκρουσης της πραγματικότητας με τη λογική, οργής και αγανάκτησης, το αίσθημα της κοινωνίας ίσως μόνο μία τέτοια λέξη – ανορθόγραφη και σε κεφαλαία, που «φωνάζουν» – να μπορεί να το αποτυπώσει.
Με την ευχή το 2023 να ακολουθεί περισσότερο τους κανόνες της λογικής, την αρχή της δικαιοσύνης – αν χρειαστεί ακόμη και κόντρα στην «ορθογραφία».