Skip to main content

Wall Street vs οπαδών

Τα ανδραγαθήματα του Έλον Μασκ μπορούν άνετα να κυκλοφορήσουν σε βιβλίο, που αναμφισβήτητα θα γίνει best seller. Τέτοια είναι η πίστη και η αφοσίωση των απλών ανθρώπων προς το πρόσωπό του.

Απτό παράδειγμα αυτής της αφοσίωσης είναι το γεγονός πως οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν μετοχές της Tesla Inc. με ρυθμούς ρεκόρ τον Δεκέμβριο και στο δ’ τρίμηνο, παρά την πτώση της μετοχής κατά 70% και την απώλεια 720 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας φέτος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι μικροεπενδυτές παρέμειναν αγοραστές της Tesla σε καθημερινή βάση τον Δεκέμβριο και μάλιστα χθες η πίστη τους επιβραβεύτηκε, αφού η μετοχή ενισχύθηκε κατά 6,6% στο άνοιγμα της Wall Street.

Όμως, τι είναι αυτό που κάνει τον Έλον Μασκ τόσο δημοφιλή; Με τόσο ορκισμένους υποστηρικτές;

Ο Μασκ είναι ονειροπόλος, κινείται αρκετές φορές εκτός της πεπατημένης, φυσικά είναι πανέξυπνος, αλλά κυρίως είναι απρόβλεπτος. Με έναν τέτοιο συνδυασμό, εύκολα μπορεί κανείς να ταυτιστεί μαζί του. Γιατί όλοι όσοι τον θαυμάζουν πιθανότατα θα ήθελαν να έχουν κάποια απ’ όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οι αναλυτές της Wall Street, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν άλλη άποψη, αφού πιστεύουν πως το παραμύθι με την Tesla τελείωσε και ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το πρόσωπο του Μασκ έχει χαθεί.

Με την ψυχρή υπολογιστική ματιά τους θεωρούν πως η Tesla και ο Μασκ θα δοκιμαστούν από την επικείμενη οικονομική επιβράδυνση και την κάμψη των πωλήσεων λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η βασική τους ανησυχία, ωστόσο, είναι αν ο Μασκ θα συνεχίσει να εξερευνά άλλες δραστηριότητες. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που οι πιστοί του περιμένουν από αυτόν.

Από την έντυπη έκδοση