Μόνο ένας νέος πόλεμος στα Βαλκάνια μας έλλειπε τώρα! Παραμονές της νέας χρονιάς, κορυφώνεται η ένταση στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου.
Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς ανέπτυξε στρατό στα σύνορα, που είναι έτοιμος να επέμβει για να προστατεύσει τη σερβική μειονότητα στο Κόσοβο από ενδεχόμενη χρήση βίας εκ μέρους της Πρίστινα.
Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι Σέρβοι που εξακολουθούν να ζουν στο βόρειο Κόσοβο, έχουν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τις κυβερνητικές αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν επιδρομές στα χωριά τους. Τι θα συμβεί αν ο σερβικός στρατός επενέβαινε για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του; Θα ήταν μια επέμβαση που θα κατέληγε να επηρεάσει ως πυρκαγιά ολόκληρη την περιοχή.
Οι Σέρβοι δεν είναι βέβαια ηλίθιοι. Ξέρουν ότι μια τέτοια κατάσταση δεν θα ήταν βολική για το Βελιγράδι.
Γνωρίζουν καλά ότι κάποιοι στη Δύση μπορεί να μπουν στον πειρασμό να δώσουν ένα μάθημα στους Σέρβους, μια για πάντα.
Η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο έχει οξυνθεί μάλιστα μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το πρόβλημα είναι ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Κόσοβο. Η Νατοϊκή KFOR, η οποία βρίσκεται στην περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 για να αποτρέψει τη σύγκρουση Κοσοβάρων και της σερβικής μειονότητας, είναι σε ύψιστη επιφυλακή.
Το ΝΑΤΟ βρίσκεται εκεί ως εγγυητής αυτής της τεχνητής πραγματικότητας που είναι το Κόσοβο. Ηταν άλλωστε το ΝΑΤΟ που επενέβη τότε στον πόλεμο Σερβίας-Κοσόβου, εμφανιζόμενο ως ένα είδος ένοπλου κλάδου του ΟΗΕ, που δεν επεμβαίνει ποτέ στρατιωτικά. Σίγουρα ο ΟΗΕ ως δύναμη αποτροπής θα ήταν καλύτερη λύση γιατί, θεωρητικά, είναι super partes-αμερόληπτο. Ωστόσο, η κατάσταση δεν θα είχε αλλάξει. Εάν εμπλέκονταν όμως τώρα στρατιώτες του ΝΑΤΟ, η αντίδρασή τους θα μπορούσε να διαλύσει την εύθραυστη ισορροπία των Βαλκανίων.
Το Κόσοβο είναι μια μικρή οντότητα, που κατοικείται από λιγότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους. Οι Κοσοβάροι πριν από 20 χρόνια ήταν διαφορετικοί, ήταν Σέρβοι και Αλβανοί. Οι πρώτοι αντιπροσώπευαν την πλειοψηφία σε ορισμένες περιοχές. Σήμερα, οι Αλβανοί έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σερβικά χωριά. Οι Σέρβοι που βρίσκονταν εκεί είχαν ήδη καταφύγει στο μουσουλμανικό τμήμα της Βοσνίας και μετά τράπηκαν ξανά σε φυγή.
Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης έχει προκύψει και η θρησκεία. Ο πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας εμποδίστηκε να καταλάβει την ιστορική του έδρα και όταν θίγονται οι θρησκευτικές αρχές η σύγκρουση είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσει. Είναι και πάλι εκρηκτική η κατάσταση στην «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης.