«Η εντολή από την Κομισιόν δεν είναι για έρευνα, αλλά για διερεύνηση. Δεν τίθεται θέμα λόμπινγκ» είπε ο Έλληνας πρώην επίτροπος στη δημόσια τηλεόραση και καταλόγισε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, που ξεκίνησε με τα δημοσιεύματα για τον ρόλο του στο «μαγαζί» του Παντσέρι, ότι εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να δημιουργήσει λίγο «καπνό».
«Η Κομισιόν, έπειτα από δημοσίευμα, το οποίο είχε τη σκοπιμότητά του, έκρινε σκόπιμο να ερευνήσει για τα όσα είχαμε συμφωνήσει πριν από τρία χρόνια που είχα ζητήσει άδεια για να γίνω τιμητικό μέλος της επιτροπής της ΜΚΟ».
Για τα μιντιακά, ας απαντήσει ο Κριστόφ Μπερτί, διευθυντής της Le Soir, της βελγικής εφημερίδας που αποκάλυψε το Qatargate. Γράφει, λοιπόν, στο φύλλο της La Repubblica της 19ης/12/2022: «Πρέπει να ελέγξουμε, να διασταυρώσουμε πηγές, να μετατρέψουμε τις φήμες σε πληροφορίες. […] Ο ρόλος μας (των δημοσιογράφων) έγκειται στο να αποκαλύπτουμε πληροφορίες. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ένα ρητό της αμερικανικής δημοσιογραφίας ταιριάζει απόλυτα με το συμπέρασμα: “Αν δεν θέλετε να γραφτεί, μην το κάνετε”».
Οι πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, με ή χωρίς σκοπιμότητα για να υπονομεύσουν την υποψηφιότητα του πρώην επιτρόπου για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Περσικό Κόλπο, δεν έχουν διαψευστεί. Αν υπάρχει στο βάθος κήπος, από την Κομισιόν θα ερευνηθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα της δεύτερης παραγράφου, ή θα διερευνηθεί, σύμφωνα με την πρώτη.
Ο θιγόμενος θεωρεί τη διερεύνηση πιο ελαφριά από την έρευνα. Αφήνουμε στην άκρη τον απροσπέλαστο, από τους μη μυημένους, χαρακτήρα της κοινοτικής φρασεολογίας, τη «συνθηματική γλώσσα» των «πεφωτισμένων» των Βρυξελλών.
Τι μένει; Μικρά παιδιά θαρρώ δεν είμαστε, για να μιλούμε τέτοια. Ο κάθε λόγος έχει αντίλογο, κι ό,τι θα πεις θ’ ακούσεις. Όπως κι αν ζυμωθεί η γλώσσα, είναι τσαλάκωμα. Όμως, όπως λέει η Κιμ Τσουνγκ-σουκ στα (κινηματογραφικά) «Παράσιτα»: «Το χρήμα είναι σαν το ηλεκτρικό σίδερο. Ισιώνει όλα τα τσαλακώματα».
Από την έντυπη έκδοση