Skip to main content

Σημείο μηδέν

«Λευκός καπνός» βγήκε από την κοινότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Μετά από μια άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε

«Λευκός καπνός» βγήκε από την κοινότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Μετά από μια άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και υπό το επιτακτικό… βλέμμα της Συνόδου Κορυφής, η συμφωνία επήλθε – διαμέσου, ωστόσο, εντονότατων διαξιφισμών και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Οι αντιδράσεις μέρους του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. κάμφθηκαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε, με τους συμμετέχοντες υπουργούς στη συνεδρίαση να συμφωνούν κατά πλειοψηφία.

Τώρα, το ενδιαφέρον περνά στην εφαρμογή του πλαφόν και, ειδικότερα, στην πρώτη… γραμμή μάχης, όπου θα κριθούν όλα: Αναμένουμε την αντίδραση της αγοράς υπό συνθήκες πίεσης, όπως και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς και το κατά πόσο οι τιμές θα κλειδώσουν στο όριο του πλαφόν, όπως προειδοποιούν ορισμένοι.

Πολλά θα κριθούν, επίσης, από το επίπεδο της ζήτησης, που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη και κυρίως από τις αντοχές της έναντι της ύφεσης. Επιδράσεις θα υπάρξουν και από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την Κίνα, από τα αποθέματα με τα οποία θα βρεθεί η Ευρώπη εξερχόμενη του χειμώνα, τον βαθμό αναπλήρωσής τους και τον κίνδυνο της ενεργειακής ανεπάρκειας.

Όλα τα ανωτέρω θα καθορίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, δίχως να αποκλείεται ακόμη κι η υπό προϋποθέσεις απενεργοποίησή του. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, το ενδεχόμενο επιστροφής της ενεργειακής αγοράς στο σημείο… μηδέν: Δίχως επαρκή ενεργειακά αποθέματα και τις τιμές «στον Θεό»!

Από την έντυπη έκδοση