Ποτέ δεν είναι αργά οι εκπρόσωποι της «πάσης φύσεως» εξουσίας, να αντιλαμβάνονται τα λάθη τους και ενίοτε να τα παραδέχονται. Αποτελεί συνθήκη ήθους, ευγένειας, πολιτισμού και τελικά, καλύτερης αντίληψης της πραγματικότητας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο με την διοίκηση του ΟΑΕΔ (εφεξής ΔΥΠΑ) δεν συμβαίνει!
Είναι ολοφάνερο πως όταν προσλαμβάνονται 540 εργασιακοί σύμβουλοι και μέσα σε έξι μήνες οι 150 εξ αυτών (όχι 220 όπως γράψαμε στο κείμενό μας πριν από μερικές μέρες, αξιοποιώντας τα στοιχεία των ίδιων των συμβασιούχων και όχι τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού που ποτέ δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα) απολύονται, να προκύπτει πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας. Ουσιαστικά, η προκήρυξη – πρόσκληση από την οποία προέκυψαν οι επιτυχόντες, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετατράπηκαν σε… αποτυχόντες, είναι διάτρητη! Κρατάμε την συγκεκριμένη λέξη, θα μας χρειαστεί σε λίγο.
Ο όμιλος της Ναυτεμπορικής και ο υπογράφον, έχουν πολύ ψηλά στις αξίες τους, τον τομέα της ενημέρωσης, με ήθος, αξιοπρέπεια και με πρώτιστο στόχο την ανάδειξη της είδησης με νηφάλια προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, το site naftemporiki.gr την περασμένη Κυριακή δημοσίευσε κείμενο, σχετικά με τις απολύσεις των συμβασιούχων εργασιακών συμβούλων της ΔΥΠΑ, που εν κρυπτώ από τα μέσα ενημέρωσης, επέλεξε να πραγματοποιήσει η Διοίκηση του Φορέα! Οι εργαζόμενοι (όπως είναι λογικό) αντέδρασαν και το θέμα δημοσιεύθηκε. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν αρέσει στους διοικούντες τον Οργανισμό και γι’ αυτό, ενοχλημένοι, επέλεξαν την οδό της επίσημης απάντησης προς την εφημερίδα! Μια απάντηση που επιλέγουμε να την δημοσιεύσουμε αυτούσια, αν και κάτι τέτοιο ουδέποτε μας ζητήθηκε…
Επί της ουσίας, λοιπόν, από το ίδιο το απαντητικό κείμενο της διοίκησης της ΔΥΠΑ, προκύπτει πόσο διάτρητος ήταν ο διαγωνισμός των εργασιακών συμβούλων. Οι πρώτοι πίνακες (προσωρινοί πια), δημοσιεύθηκαν στις 23 Μαρτίου. Προσλήφθηκαν εργαζόμενοι με προσωρινούς πίνακες και έξι μήνες μετά, στις 13 Οκτωβρίου αναρτήθηκαν οριστικοί πίνακες, με άλλους επιτυχόντες! Αφήνοντας στην άκρη την εύλογη καθυστέρηση, βασικό επιχείρημα για να καθαιρεθούν οι 150 από το σύνολο των 540 εργασιακών συμβούλων, (129 που δεν βρίσκονται πλέον στους πίνακες προσληπτέων και άλλοι 21 οι οποίοι περιλαμβάνοντας στους προσωρινούς πίνακες και προσλήφθηκαν μέσω αντικατάστασης επειδή αρνήθηκαν να καταλάβουν την θέση οι αρχικοί επιλαχόντες), ήταν η μη μετάφραση του τίτλου της απαιτούμενης γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απαίτηση ήταν μη μοριοδοτούμενη (δηλαδή δεν πρόσθεσε, ούτε αφαίρεσε κάτι από τα τελικά μόρια των 19.000 υποψηφίων), εκτιμήθηκε ότι αυτό ήταν λάθος και έπρεπε οι συμβασιούχοι να καρατομηθούν. Όμως, στο απαντητικό κείμενο της διοίκησης της ΔΥΠΑ, υπάρχει η αναφορά ότι «κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους ανέφεραν ότι οι πίνακες των προσληπτέων περιλάμβαναν υποψηφίους που δεν είχαν προσκομίσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά». Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν ο «διαμαρτυρόμενος υποψήφιος» να γνωρίζει τι υπάρχει στον φάκελο του άλλου υποψήφιου, ο οποίος επιλέχθηκε τελικά; Άρα, η ίδια η διοίκηση της ΔΥΠΑ παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το αδιάβλητο της διαδικασίας του διαγωνισμού «πήγε περίπατο» και άρα μιλάμε για εντελώς διάτρητο διαγωνισμό! Γκάφα ολκής…
Μια γκάφα όμως, που δεν έπρεπε να χρεωθούν οι συμβασιούχοι που απολύθηκαν, γιατί οι ίδιοι δεν ευθύνονται. Άλλωστε στην αρχική προκήρυξη δεν υπάρχει η συγκεκριμένη υποχρέωση (της μετάφρασης του τίτλου των αγγλικών), που προστέθηκε αργότερα. Τεκμαίρεται μόνο από αντίστοιχες προκηρύξεις διαγωνισμός που έχουν γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Αλήθεια στον εργασιακό σύμβουλο που έφυγε από τον Βόλο και μετακόμισε στην Σάμο, νοίκιασε σπίτι για δύο χρόνια, νομίζοντας ότι επιτέλους βρήκε δουλειά, τι απαντά η διοίκηση της ΔΥΠΑ, τώρα που τον πέταξε στον δρόμο; Ότι φταίει το ΑΣΕΠ ή ότι έγινε κάποιο λάθος και θα είναι καλύτερα έτοιμοι την επόμενη φορά; Μιλάμε για σκληρή απόλυση που μόνο στον ιδιωτικό τομέα βρίσκουν οι εργαζόμενοι. Και όμως, αυτό συνέβη στις 2 Δεκεμβρίου, όταν εκδόθηκαν δεύτεροι οριστικοί πίνακες, ημέρα Παρασκευή! Ακόμα χειρότερα, που οι απολύσεις κοινοποιήθηκαν στους δύσμοιρους εργασιακούς συμβούλους την Δευτέρα 5 του μηνός, με ένα απλό mail. Ούτε στον σκληρό ιδιωτικό τομέα, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!
Γνωρίζαμε ως τώρα ότι ο ΟΑΕΔ (που μετονομάστηκε σε ΔΥΠΑ, λες και το πρόβλημα ήταν στο… όνομα), είχε ως βασικό στόχο την εύρεση εργασίας, στους δεκάδες χιλιάδες ανέργους που άφησαν πίσω τους τα Μνημόνια και πολύχρονη οικονομική κρίση που χτύπησε την χώρα. Δεν ξέραμε ότι δίνει το κακό παράδειγμα στους σκληρούς εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, πώς να απολύουν χωρίς να σκέφτονται ότι απέναντί τους, έχουν ανθρώπους με οικογένειες, που κάνουν όνειρα και ζητούν αξιοπρέπεια! Μπράβο κύριοι διοικούντες στην ΔΥΠΑ, τα καταφέρατε. Στρέφετε την κοινωνία απέναντί σας!
Αλήθεια, πόσο πιο κοινωνικά αποδεκτό θα ήταν, η διοίκηση της ΔΥΠΑ να παραδεχόταν επίσημα το λάθος της και ,αντί να ρίχνει την ευθύνη πότε στους υπαλλήλους του Φορέα και πότε στο ΑΣΕΠ, να έβρισκε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Μια λύση που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, παρά η παραμονή των 150 εργασιακών συμβούλων στις θέσεις τους. Άλλωστε εκπαιδεύτηκαν από την ΔΥΠΑ έως και 7 μήνες (εξαρτάται από την περίοδο πρόσληψης του καθενός), με συνέπεια να έχει επωμιστεί ο Δημόσιος Φορέας και μια ανάλογη δαπάνη. Μια μικρή αύξηση του πλήθους των εργασιακών συμβούλων στους 690, θα έλυνε το πρόβλημα. Αύξηση δαπάνης θα προέκυπτε, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα ήταν απαγορευτική. Άλλωστε, η ΔΥΠΑ χρειάζεται όχι 540 εργασιακούς συμβούλους για να βοηθάει ανέργους να βρουν δουλειάς, αλλά πολύ περισσότερους. Σίγουρα όμως δεν χρειάζεται ανάλγητες πολιτικές επιλογές, που οδηγούν εργαζόμενους στον δρόμο…