Παρά τη συγκράτηση που σημειώθηκε τον Νοέμβριο στον ρυθμό μεταβολής του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στα τρόφιμα καταγράφηκε ο υψηλότερος ρυθμός μεταβολής από το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης.
Το ξέρει η τσέπη μας καλά, αλλά επιβεβαιώνεται και στατιστικά. Τα τρόφιμα γίνονται ακόμη πιο ακριβά. Στην Ελλάδα, ο επιμέρους δείκτης «έτρεχε» τον περασμένο μήνα, τον Σποριά ή Μεσοσπορίτη, όταν εγκαινιάστηκε το καλάθι για το σπίτι, με ρυθμό 12,8% από 12,3% τον Οκτώβριο και 8,8% τον Σεπτέμβριο.
Ακούω ήδη τον αντίλογο. Ο κλαδικός δείκτης της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 13,6% από 13,1% τον Οκτώβριο. Με λίγη προσπάθεια θα πετύχουμε τη σύγκλιση. Στις τιμές Ευρώπης. Οι μισθοί θα παραμείνουν Ελλάδας.
Έχουμε, όμως, μπριγάδα. Στη γλώσσα της εστίασης σημαίνει καλά οργανωμένη ομάδα. «Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, στα δύο τρίτα των προϊόντων έχουμε σταθερές τιμές. Από τα 816 προϊόντα, τα 70 είχαν αύξηση, τα 154 μείωση και τα υπόλοιπα παραμένουν σταθερά (72%), αν συνυπολογιστεί ότι αυτό το μήνα είχαμε και 10% πληθωρισμό. Δηλαδή κανονικά θα έπρεπε τα 128 ευρώ που στοίχιζε το καλάθι την πρώτη εβδομάδα να έχουν γίνει σήμερα 140 ευρώ, ενώ τώρα είναι 100 (…) αν κάποιος αγοράζει τα προϊόντα του καλαθιού σε ετήσια βάση κερδίζει 1,5 μισθό». Λίρα εκατό, λοιπόν, κατά τον σεφ, το καλάθι; Τα μαθηματικά, πάντως, κάτι έχουν πάθει.
Η συνδρομή του μέτρου στη διαμόρφωση του κλαδικού πληθωρισμού δεν μπορεί εύκολα να υπολογιστεί, καθώς στο καλάθι μετέχουν μερικές εκατοντάδες κωδικοί από 51 προβλεπόμενες κατηγορίες, όταν ο πληθωρισμός των τροφίμων επηρεάζεται από χιλιάδες διαφορετικές τιμές.
Καλές οι συνταγές, αλλά τι μένει απ’ αυτές; Ας πούμε, στα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, που ξοδεύουν χονδρικά το 1/5 του εισοδήματός τους για διατροφή; Μόνη τους ρεαλιστική ελπίδα ο Αϊ-Βασίλης; Μην υψώνετε το φρύδι.
Στο διάδρομο με τις μαγιονέζες γίνεται παιχνίδι. Ο Ντένις, 78 ετών, και η Μπρέντα, 72 ετών, εκεί γνωρίστηκαν, εκεί παντρεύτηκαν, με το σούπερ μάρκετ δέθηκαν.