Νέα τροπή παίρνει από σήμερα ο ενεργειακός πόλεμος Δύσης Ρωσίας, καθώς τίθεται σε ισχύ το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σε μία προσπάθεια αποδυνάμωσης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου προς την Ευρώπη αποτελούσαν μία από τις βασικές πηγές συναλλάγματος για τη Ρωσία από τότε που Σοβιετικοί γεωλόγοι ανακάλυψαν πετρέλαιο και αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η απόφαση να μπει πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην εξαγωγή διά θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου αποσκοπεί στο να στερήσει από τον Πούτιν μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του πολέμου του στην Ουκρανία.
Παραμένει αβέβαιο, ωστόσο, το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μέτρο αυτό. Πρώτον, γιατί μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου εξάγεται προς την Κίνα και την Ινδία, χώρες που δεν έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν ακολουθούν τη Δύση στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Δεύτερον, γιατί ήδη το ρωσικό πετρέλαιο, του τύπου των Ουραλίων (Urals blend), πωλείται με έκπτωση ως προς το brent, που θεωρείται αντιπροσωπευτικός τύπος για τον καθορισμό των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού».
Το πετρέλαιο των Ουραλίων πωλείται αυτή τη στιγμή στα 61,3 δολάρια το βαρέλι, λίγο πάνω από το πλαφόν. Το πετρέλαιο brent έκλεισε την Παρασκευή στα 85,57 δολάρια το βαρέλι.
Για μία ακόμη φορά ο «μαύρος χρυσός», αλλά και το φυσικό αέριο πλέον, αναδεικνύονται σε «κατάρα», συνεχίζοντας να τροφοδοτούν γεωπολιτικά παιχνίδια. Και όπως δηλώνει στο BBC ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Enel Φραντσέσκο Σταράτσε «θα χρειαστούν χρόνια» για να ξαναγυρίσουν οι τιμές της ενέργειας στα προ του πολέμου της Ουκρανίας επίπεδα.
Μαύρα κι άραχνα μαντάτα για όλους.
Από την έντυπη έκδοση