Η αύξηση των συντάξεων ήταν έτσι και αλλιώς μία πρωτοβουλία «υψηλού ρίσκου». Ειδικά για τους ίδιους τους… αποδέκτες αυτής, δηλαδή τους συνταξιούχους, είναι και υψηλών προσδοκιών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όμως, μπροστά στην ανάγκη για επικοινωνιακή (υπερ)προβολή της εν λόγω διαδικασίας, μάλλον ξέχασε τον κίνδυνο να περάσει «κάτω από τη μπάρα». Τα πρώτα δείγματα γραφής, μάλλον επιβεβαιώνουν τους απαισιόδοξους.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε ειδική διάταξη, υπήρχε αναλυτικά η διαδικασία καταβολής των αυξήσεων, που θα είναι 7,75% για το 2023 και θα δοθούν με τις συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου. Το πρόβλημα δημιουργείται από την στιγμή που 910.073 δικαιούχοι, θα χάσουν την αύξηση αυτή! Αιτία είναι η ύπαρξη μεγάλης προσωπικής διαφοράς για τις συγκεκριμένες συντάξεις, που ουσιαστικά στέκεται ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αύξηση. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, απλώς θα δουν λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς τους και όχι αυξήσεις «στην τσέπη».
Για να ξεπεραστεί η δεδομένη γκρίνια που θα υπάρξει από αυτή τη μεγάλη μερίδα συνταξιούχων (σχεδόν το 35% του συνόλου ή ο ένας στους τρεις), το υπουργείο Εργασίας ενεργοποίησε και κάποιες άλλες, παράπλευρες αυξήσεις. Για παράδειγμα, θα δοθεί η 4η δόση από την αύξηση που προκύπτει λόγω υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης. Αφορά συντάξεις με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και ουσιαστικά πρόκειται για θεσμοθετημένη διάταξη από το 2020 και από τον «νόμο Βρούτση». Μόνο που και αυτές οι αυξήσεις, αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αιτία είναι ότι αφορούν μόλις το 8% του συνόλου των συνταξιούχων, δηλαδή 231.655 άτομα. Επίσης, η βελτίωση στο εισόδημα, έστω και αυτών των λίγων «τυχερών», θα είναι πενιχρή, κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 8 ευρώ. Άλλωστε, ακόμα και ένα επίσημο παράδειγμα που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, οριοθετούσε την συγκεκριμένη αύξηση στα 14,5 ευρώ το μήνα, δηλαδή σε πολύ περιορισμένα επίπεδα.
Ανάλογο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί όμως και με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να αναφερθεί στην κατάργηση μόνο του φορολογικού σκέλους της εν λόγω εισφοράς. Η αύξηση στο εισόδημα που θα επιφέρει αυτό το μέτρο, μπορεί να αφορά αρκετά μεγάλο αριθμό συνταξιούχων (912.644 άτομα ή το 33% του συνόλου), αλλά πάλι είναι περιορισμένη. Για εισοδήματα από 1.000 – 1.500 ευρώ, θα αποφέρει ένα όφελος, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι μόλις 6 ευρώ το μήνα! Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε δύο διαφορετικά παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, για το συγκεκριμένο θέμα, οι αυξήσεις που προκύπτουν είναι μόλις 5,5 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Είναι πιθανό λοιπόν, το τελικό αποτύπωμα των βελτιώσεων στο εισόδημα των συνταξιούχων, να είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο. Έτσι όμως, θα είναι αντιστρόφως ανάλογη, η δυσαρέσκεια που θα προκύψει σε μεγάλο μέρος από αυτούς. Για φανταστείτε για κάποιον που έχει καλλιεργήσει την εντύπωση εδώ και μήνες ότι έρχεται πρωτοχρονιάτικος μποναμάς, να διαπιστώσει ότι το μηνιαίο όφελος είναι λίγα ευρώ! Όχι απλώς δεν θα ικανοποιηθεί, αλλά μάλλον θα δυσανασχετήσει ακόμα περισσότερο. Ειδικά μάλιστα, σε μια περίοδο έντονης ακρίβειας, σαν και αυτή που βιώνει το σύνολο των πολιτών. Πόσο μάλλον οι συνταξιούχοι, που φημίζονται για την αυστηρότητα στην κρίση τους. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να τους έχει απέναντί της, ειδικά όταν βρίσκεται κοντά στην λήξη της θητείας της. Έρχεται «αυτογκόλ», για να χρησιμοποιήσουμε έναν επίκαιρο (λόγω Μουντιάλ) όρο και στην κυβέρνηση μάλλον δεν το έχουν αντιληφθεί. Λίγες μέρες υπομονή όμως και θα το καταλάβουν…