Η Ισπανία κατηγορεί ανοικτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό δήθεν πλαφόν στην τιμή του φυσικού, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά». «Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει μια πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» φωνάζει με έκδηλη οργή η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες. «Η πρόταση της Κομισιόν θα προκαλέσει το αντίθετο από το ζητούμενο: σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού», συνέχισε η Ισπανίδα υπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το γαλλικό Υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν «ανεπαρκή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς». «Η Επιτροπή πρέπει να προτείνει ένα λειτουργικό κείμενο, όχι κάτι που μπορεί να έχει δυνητικά στρεβλά ή μηδενικά αποτελέσματα», τόνισε επίσης φανερά οργισμένη η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, Ανιές Πανιέ- Ρινασέ.
Από κοντά και η Ιταλία χαρακτηρίζοντας το δήθεν ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου από της ΕΕ «απολύτως άσχετο».
Ηλεκτρισμένη αναμένεται λοιπόν να είναι η σημερινή συνεδρίαση των 27 υπουργών Ενέργειας. Οι 16 χώρες μέλη από τις 27- η πλειοψηφία δηλαδή- έχουν εξοργιστεί με την Κομισιόν. Βλέπουν ότι οι Βρυξέλλες γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων την πρόταση που εδώ και μήνες ζητούν, για ένα πραγματικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, προκειμένου να μην παγώσουν τα νοικοκυριά και να μην πτωχεύσουν οι επιχειρήσεις, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η Κομισιόν φρόντισε να συνταχθεί με τη Γερμανία και τους δορυφόρους της, που δεν θέλουν το πλαφόν, αφού έχουν γεμίσει τις αποθήκες του και διαθέτουν ζεστό χρήμα για να αγοράσουν αέριο, όσο ψηλά κι αν ανέβει η τιμή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Οι φτωχοί να πάνε να κουρεύονται …
Η Επιτροπή της ΕΕ βάφτισε λοιπόν το ψάρι κρέας και πρότεινε μεν ένα πλαφόν, αλλά τόσο ψηλά -στα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα – και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, που μπορεί να μην ενεργοποιηθεί ποτέ.
Είναι απίθανο λοιπόν να προκύψει συμφωνία επί του θέματος κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας. Δώρον άδωρο,δηλαδή!
«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες μέλη» για την πρόταση αυτή, είπε η Ισπανίδα Ριμπέρα, «Η Κομισιόν θα τα ακούσει πολύ σκληρά εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν επιτέλους μια σοβαρή πρόταση». Σε διαφορετική περίπτωση, «απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν», προειδοποίησε η Μαδρίτη.
Θα την διαλύσει την ΕΕ όπως πάει, η Γερμανίδα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ακολουθώντας πάντα το Βερολίνο σε κρίσιμα θέματα. Εκτός κι αν και στα γραφεία της Επιτροπής τοποθετήσουν και επισήμως την ταμπέλα «Deutschland uber alles». Τουλάχιστον να το ξέρουμε για να πάρει η υπόλοιπη Ευρώπη τα μέτρα της…