Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall και η ένωση εργοδοτών Südwestmetall συμφώνησαν -για πρώτη φορά σε περισσότερα από πέντε χρόνια- στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η σύμβαση προβλέπει τα εξής: Οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 5,2% από τον Ιούνιο του επόμενου έτους και κατά επιπλέον 3,3% από τον Μάιο του 2024. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα λάβουν εφάπαξ ένα αφορολόγητο «ασφάλιστρο για τον πληθωρισμό» συνολικού ύψους 3.000 ευρώ.
Η συλλογική σύμβαση έχει διάρκεια δύο ετών. Οι IG Metallers εξασφάλισαν αυτή τη συμφωνία ξεκινώντας προειδοποιητικές απεργίες, οι οποίες φυσικά τώρα δεν θα πραγματοποιηθούν.
«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, αλλά πιο μετριοπαθείς από ό,τι κατά τους πληθωριστικούς καιρούς της δεκαετίας του 1970, όταν ούτε καν συμβάσεις με αυξήσεις πάνω από 8% δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους εργαζόμενους» γράφει η Volkstimme.
Η συμφωνία είναι πάντως ένα στοίχημα για το μέλλον: οι κοινωνικοί εταίροι αναμένουν το τέλος της ύφεσης το επόμενο καλοκαίρι, οπότε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση.
Ηδη όμως εκφράζονται ανησυχίες από τις εργοδοτικές ενώσεις για μια σπείρα μισθών-τιμών ως αποτέλεσμα της νέας μισθολογικής αυτής συμφωνίας στη μεταλλουργική βιομηχανία. «Οι εργοδότες δεν μπορούν να είναι πραγματικά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα»γράφει η Heilbronner Stimme. «Θα, πρέπει να καταπιούν αυξήσεις μισθών συνολικού ύψους 8,5% και ιδίως για πολλές μικρομεσαίες εταιρείες αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να το διαχειριστούν».
Μια άλλη εφημερίδα, η Passauer Neue Presse,σημειώνει όμως ότι «σε αντάλλαγμα, οι εργοδότες έλαβαν ευελιξία και ασφάλεια προγραμματισμού σε διάφορους σημαντικούς τομείς. Καμία πλευρά δεν βγαίνει από αυτή τη συλλογική διαπραγμάτευση πιο πλούσια από ό,τι μπήκε -αλλά είναι μια καλή βάση για να ξεπεραστεί η κρίση»,
Ο Μάρτσελ Φράτσερ, ο διάσημος οικονομολόγος και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο διαλύει πάντως τους φόβους για μια σπείρα μισθών-τιμών ως αποτέλεσμα της νέας μισθολογικής συμφωνίας. «Τέτοιες ανησυχίες είναι αβάσιμες», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW. «Η συμφωνηθείσα ετήσια αύξηση μισθών θα είναι πολύ κάτω από τον πληθωρισμό 7 έως 10%. Ο κίνδυνος μιας πολύ χαμηλής αύξησης των μισθών, θα έχει ως συνέπειες την απότομη πτώση της κατανάλωσης και μια βαθύτερη ύφεση. Και αυτό είναι χειρότερο από τον κίνδυνο μιας πιο μεγάλης αύξησης των μισθών, η οποία θα μπορούσε να βάλει τις εταιρείες σε κάποια προβλήματα».
Σε κάθε περίπτωση, η μισθολογική συμφωνία στη γερμανική βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικής ενέργειας με 24.000 εταιρείες και 3,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης από πολλές απόψεις. Σε μια στιγμή μάλιστα που η γερμανική οικονομία οδεύει σε ύφεση. Και σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία με την IG Metall είναι τουλάχιστον θαρραλέα. Όπως είπε εκπρόσωπος της εργοδοτικής ένωσης Gesamtmetall: « Είναι πρόοδος το να ελπίζουμε σε καλύτερες εποχές».