Skip to main content

Μαύρη τρύπα στη Μεσόγειο

Η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, με έδρα την Τρίπολη, σχηματίστηκε, έπειτα από πολιτική διαδικασία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ, για τη διενέργεια εκλογών. Προεδρικές και βουλευτικές θα διοργανώνονταν τον Δεκέμβριο του 2021. Αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο εδρεύει στο ιστορικό Τομπρούκ, έχει άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του, όπως η προκαταρκτική συμφωνία με την Τουρκία για ενεργειακές έρευνες.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο υπάρχει και άλλη κυβέρνηση, υπό τον Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που κάποιοι αναφέρουν ότι θέλει να γίνει ο «Σίσι της Λιβύης». Η συμφωνία του ΟΗΕ απαγορεύει σε στρατιωτικό να αναλάβει πολιτικό πόστο, αλλά μέσα σε αυτό το χάος ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες.

Τι λέει η Ε.Ε. για όλα αυτά, που την αγγίζουν, όχι μόνο γεωπολιτικά, αλλά και με καραβάνια μεταναστευτικά, καθώς κατά τη Repubblica, με δεδομένο ότι ο Χαφτάρ ελέγχει πλήρως τις ακτές, «οι διακινητές μπορούν να δρουν μόνο με την άδειά του»;

Η Ε.Ε., λοιπόν, ανακάλυψε ότι «στη Λιβύη λείπουν ακόμη ενοποιημένοι εθνικοί θεσμοί, ένα ευρέως αποδεκτό Σύνταγμα και ένα εκλογικό πλαίσιο… Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υποστηρίζει τις αρχές της Λιβύης, μεταξύ άλλων, μέσω της Αποστολής Συνοριακής Βοήθειας της Ε.Ε. στη Λιβύη και της Επιχείρησης “Ειρήνη” στη Μεσόγειο».

Δι’ ευχών της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών, που διόρισαν προ διμήνου νέο απεσταλμένο «για την υποστήριξη συμφωνίας για ένα συνταγματικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα εκλογών… και βοήθεια… στην επίβλεψη της άμεσης αποχώρησης όλων των ξένων (στρατιωτικών) δυνάμεων».

Αλωνίζουν οι ξένοι, η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας είναι δεδομένη, ξεκαθαρίζονται λογαριασμοί -π.χ. μεταξύ του Ερντογάν και του Αλ Σίσι-, αλλάζουν συσχετισμοί, παγίδες στήνονται, φτερά παγωνιού ανοίγονται και στον επόμενο κύκλο καψαλίζονται. Από το 2011, όταν ανατράπηκε ο Καντάφι, μια κινούμενη άμμος από συμφέροντα, δολοπλοκίες, ίντριγκες και λάθη. Σε μια «απελευθερωμένη» χώρα.

Από την έντυπη έκδοση