Λίγο έλλειψε να ξεσπάσει Παγκόσμιος πόλεμος, μετά την έκρηξη ενός πυραύλου στην ανατολική Πολωνία, στα σύνορα με την Ουκρανία. Για λίγες ώρες, η ανθρωπότητα κρατούσε την ανάσα της καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός.
Η έκρηξη αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, στο όνομα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Όταν μια χώρα του ΝΑΤΟ-όπως η Πολωνία- δέχεται επίθεση, η Ατλαντική Συμμαχία έχει καθήκον να αντιδράσει. « Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε αποδείξεις για τα ρωσικά ίχνη που υπάρχουν», ισχυριζόταν ο επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Ολέξι Ντανίλοφ.
Ευτυχώς, πρυτάνευσε η λογική στη Δύση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να χαρακτηρίσει «απίθανη» την ρωσική ανάμιξη. Η τροχιά του πυραύλου έδειξε πώς δεν ήταν δυνατόν να έχει προέλθει από το ρωσικό έδαφος. Για να επιβεβαιώσουν στη συνέχεια οι Αμερικανοί ειδικοί ότι οι πύραυλοι ήταν της Ουκρανικής αεράμυνας. Ακόμη και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ διέψευσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς. Αλλά και η Πολωνία έκανε λόγο για «λάθος» των Ουκρανών. Η Μόσχα αρνήθηκε επίσης ότι εκτόξευσε τον πύραυλο και επαίνεσε μάλιστα την « αυτοσυγκράτηση » της Ουάσιγκτον .
Θα περίμενε κανείς ότι θα έμπαινε τέλος στο θρίλερ. Και όμως! Ο Ζελένσκι επιμένει. «Δεν ήταν δικός μας ο πύραυλος», ισχυριζόταν και πάλι 24 ώρες μετά, ο Ουκρανός πρόεδρος. Μήπως ο Ζελένσκι θέλει σώνει και καλά έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία; Είναι απλά τόσο απερίσκεπτος; `Η βλέπει ότι γίνονται προσπάθειες πλέον να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τον τερματισμό του πολέμου και θέλει να υπονομεύσει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία;
Ο Ζελένσκι μάλλον τρόμαξε από τις παρατηρήσεις του αρχηγού του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Μάρκ Μίλεϊ ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει νίκη με στρατιωτικά μέσα και ότι ο χειμώνας θα μπορούσε να είναι μια βολική εποχή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ εξήγησαν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να περάσουν νικηφόρα στην άλλη όχθη του Δνείπερου. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τεράστιες θυσίες. «Γιατί να μην αρχίσουμε να μιλάμε για ειρηνευτικές συνομιλίες, αντί να πετάξουμε άλλες 100.000 ζωές σε αυτή την άβυσσο;» αναρωτήθηκε με σύνεση ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν πέταξε πρόσφατα στο Κίεβο για να απαιτήσει από τον Ζελένσκι να είναι «πιο ρεαλιστής» στις απαιτήσεις του.
Είναι σαφές ότι ο Ζελένσκι δεν θέλει διαπραγματεύσεις. Φαίνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν θέλει να καταλάβει όμως ότι ουδείς του ζητάει κάτι. Οι ηγέτες της Δύσης θα αποφασίσουν τι θα γίνει στην Ουκρανία και αν θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Όταν συμφωνήσουν, θα κάνουν ό,τι αποφασίσουν. Δεν θα ερωτηθεί ο Ζελένσκι. Για αυτό έχει πανικοβληθεί. Και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε προβοκάτσιες…