Skip to main content

Άλλο τζίρος, άλλο κέρδη

Shutterstock

Ένδειξη αλλά όχι απόδειξη της καλής πορείας του επιχειρείν συνιστά η κατακόρυφη αύξηση των εσόδων που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές: έσοδα 133 δισ. ευρώ στο 3ο τρίμηνο και αύξηση 40 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Είναι προφανές ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση πηγάζει και από την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Πηγάζει όμως αναμφίβολα και από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή «τρέχει» με το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 27-28 ετών.

Είναι σαφής ένδειξη «ζωντανής» οικονομίας η αύξηση των εσόδων, αλλά μένει να απαντηθούν το επόμενο διάστημα και το ακόλουθο ερώτημα: Υπάρχει ο ανάλογος αντίκτυπος και σε επίπεδο κερδοφορίας;

Οι επιχειρήσεις διευκολύνονται από την αύξηση των εσόδων, αλλά αυτό που μένει τελικώς είναι το κέρδος. Από τα στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών προκύπτουν αισιόδοξα μηνύματα. αλλά το θέμα είναι αν υπάρχει διάχυση στο σύνολο της οικονομίας. Γεννάται επίσης και ένα δεύτερο ερώτημα: Θα υπάρχει η ανάλογη διάρκεια το επόμενο χρονικό διάστημα;

Ένα πληθωριστικό κύμα ανεβάζει βραχυπρόθεσμα τους τζίρους των επιχειρήσεων, αλλά από ένα σημείο και μετά δοκιμάζονται και οι αντοχές των καταναλωτών. Καταγράφουμε επομένως την κατακόρυφη αύξηση των εσόδων φέτος, όμως θα πρέπει να αναμένουμε και τις επόμενες στατιστικές. Αρχικά, την επόμενη τριμηνιαία δήλωση ΦΠΑ που θα βγει τον Ιανουάριο.

Θα αρχίσει η κάμψη στον ρυθμό αύξησης των εσόδων ή όχι; Θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση σε επίπεδο κερδοφορίας; Και το κυριότερο:

Ποια θα είναι η εικόνα και η πορεία των εσόδων με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς; Ο πληθωρισμός θα τρέχει με σημαντικά ποσοστά και το 2023. Τουλάχιστον αυτό θα προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Το ερώτημα είναι τι θα μένει στο… ταμείο από την κυκλοφορία σαφώς περισσότερου χρήματος.