Πηγή εύκολου κέρδους τα cryptos, που επί χρόνια εμφάνιζαν υπεραποδόσεις, αλλά και εντονότατες διακυμάνσεις, με τις αποτιμήσεις τους να βρίσκονται πότε στα ψηλά και πότε στα χαμηλά. Όσοι εμπιστεύθηκαν τα άυλα νομίσματα, γρήγορα «έμαθαν» στα ξαφνικά «σοκ». Κατάλαβαν ότι έπρεπε να τοποθετούνται με ευελιξία και ταχύτητα, επενδύοντας και αποεπενδύοντας εν ριπή οφθαλμού.
Τα κρυπτονομίσματα εισήλθαν στην επενδυτική καθημερινότητα πριν από χρόνια ως… μόδα, με πρώτο… διδάξαντα το bitcoin, απευθυνόμενα κυρίως σε νεαρούς με διάθεση να ρισκάρουν, γρήγορα όμως κέρδισαν την προσοχή γενικότερα της επενδυτικής κοινότητας.
Πλέον, οι συναλλαγές των άυλων νομισμάτων έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Μόνο το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, το Binance, πραγματοποιεί ήδη φέτος συναλλαγές άνω των 4 τρισ. δολαρίων. Όσο για την αξία του bitcoin, τον Νοέμβριο του 2021 έφθανε τα 69.000 δολάρια. Χθες βρέθηκε κάτω από τα 17.000 δολάρια, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς περιορίζεται πλέον χαμηλότερα του 1 τρισ. δολ., από 3 τρισ. δολ. πριν από 12 μήνες, ενώ την περασμένη εβδομάδα το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του κόσμου, το FTX, κατέρρευσε, με τις συναλλαγές του να φθάνουν φέτος τα 600 δισ. δολάρια.
Κι όλα αυτά, σε μια αγορά που είναι νομοθετικά απροστάτευτη, χρήζει ρυθμιστικού πλαισίου, αυστηρών ελέγχων και κυρίως ενιαίας αναφοράς των εδρών, ώστε τα cryptos να μπορούν να εποπτεύονται από τις αρμόδιες αρχές.
Για να αντιμετωπίσουν τα κρυπτονομίσματα την υπαρξιακή τους κρίση, όπως και την κρίση εμπιστοσύνης έναντι των επενδυτών, θα πρέπει πρώτα να διαλυθεί ο παγκόσμιος ιστός των διαφορετικών δικαιοδοσιών, να υπάρξει ένα σαφές και ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, με κοινή αναφορά για όλες τις αγορές, και να θεσμοθετηθεί ένα ειδικού τύπου αποθεματικό. Η θεσμική οντότητα είναι αυτή που θα προσδώσει στα cryptos τον χαρακτήρα που τους λείπει. Είναι αυτή που θα τα αναγνωρίσει είτε ως μέσο συναλλαγής, είτε ως επενδυτικό μέσο, είτε θα τους… πιστώσει διπλό προφίλ.