Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Το γεγονός ότι ο μεγάλος κερδισμένος του υψηλού πληθωρισμού είναι τα κρατικά ταμεία δεν συνιστά είδηση. Όταν οι τιμές αυξάνονται, αυξάνονται και οι έμμεσοι φόροι και το κράτος κερδίζει από τα υψηλότερα έσοδα. Το γεγονός όμως ότι η πραγματικότητα αυτή στιγματίζεται ως στρέβλωση σε βάρος των εργαζομένων από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ίσως είναι είδηση, πόσο μάλλον αφού ο Κρίστιαν Λίντνερ είναι καθαρόαιμος φιλελεύθερος και απόλυτος θιασώτης της αυτορρύθμισης της αγοράς. Προς αποκατάσταση, δε, αυτής της στρέβλωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε αυτόματη αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών υπέρ των εργαζομένων δηλαδή, εισοδηματική αποσυμπίεση διά της μείωσης της φορολογίας.
Η παρέμβαση Λίντνερ ήρθε μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το γερμανικό κράτος θα κερδίσει επιπλέον φορολογικά έσοδα 126 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, χάρη στην έκρηξη του πληθωρισμού. «Πρέπει», είπε, «να αναπροσαρμόσουμε τώρα τους φόρους έτσι ώστε τα πρόσθετα έσοδα να επιστρέφουν στους εργαζόμενους: μέσω ενός υψηλότερου βασικού αφορολόγητου ορίου και μιας σημαντικής μεταβολής του συντελεστή φορολογίας μισθών και εισοδήματος». Και πρόσθεσε ότι «το δίκαιο είναι τα πρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από το βάρος του πληθωρισμού και όχι από τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ να παραμένουν στους πολίτες και όχι να πηγαίνουν στο κράτος».
Πρόκειται για μια συζήτηση που -ατύπωςέχει ανοίξει και στην Ελλάδα αλλά προσκρούει στο δημοσιονομικό ρίσκο. Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι, συνοπτικά, πως σε εποχές ιστορικής αβεβαιότητας δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας εσόδων. Ο αντίλογος, όμως, λέει πως εάν δεν αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές κινδυνεύει να χαθεί εν τη γενέσει του το 25% της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού και το υπόλοιπο 75% να πάει απευθείας στην αύξηση του ΦΠΑ που προκαλεί ο πληθωρισμός. Κοινώς, η αύξηση των μισθών κινδυνεύει να πάει απευθείας, αποκλειστικά και μόνον, στην ενίσχυση των κρατικών ταμείων…