Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Μια ομάδα 30 Δημοκρατικών βουλευτών, με ανοιχτή επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε να αλλάξει η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του πολέμου στην Ουκρανία και να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Αν και οι βουλευτές αυτοί δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, η συζήτηση για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έχει ξεκινήσει για τα καλά και στην Αμερική. Δεν είναι άλλωστε μόνο οι λεγόμενοι «προοδευτικοί»Δημοκρατικοί που το ζητούν: υπάρχουν και Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος είπε ότι, εάν το κόμμα του κερδίσει στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσσο, «δεν θα υπάρξουν άλλες λευκές επιταγές για το Κίεβο».
«Είναι μια αλλαγή που συντελείται και στην κοινή γνώμη»,λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Αντριου Σπάναους, ιδρυτής της ιστοσελίδας Transatlantico info. «Είναι μια αλλαγή που δείχνει ότι δεν είναι πλέον αλήθεια, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, ότι όλοι συμφωνούν να συνεχιστεί ο πόλεμος. Αρχίζουν να ακούγονται φωνές που εκφράζουν αυτό που πολλοί πιστεύουν, δηλαδή ότι η πολιτική του Μπάιντεν δεν οδηγεί πουθενά, αν όχι σε μια ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση, γιατί κανείς δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». Αλλάζει κάτι λοιπόν στην Αμερική;
Το σίγουρο είναι οτι αυξάνονται εκείνοι που ζητούν μια πιο ρεαλιστική θέση,να βρεθεί διέξοδος από αυτόν τον πόλεμο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φρόντισε να αποφύγει να μπει η Αμερική απευθείας στον πόλεμο, αλλά στέλνει συνεχώς όπλα, εμπλέκοντας έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο, τόσο πολύ ώστε να ισχυρίζονται οι Ρώσοι πώς η σύγκρουση δεν είναι με το Κίεβο, αλλά της Ουάσιγκτον.
Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία, αλλά τι θα έκανε ο Ζελένσκι αν το ζητούσε η Ουάσιγκτον;
Στην Ουάσιγκτον, οι υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι ο Πούτιν είναι πλέον πρόθυμος να διαπραγματευτεί,γιατί υποχωρεί συνεχώς στον πόλεμο. Οι πιο σημαντικοί αναλυτές βλέπουν ξεκάθαρα ότι κανείς δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Για κάποιους άλλους έβαλα ο πόλεμος έχει οφέλη: αποδυναμώνει τη Ρωσία.
Και η αμερικανική κοινή γνώμη;
Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο κόσμος νοιάζεται όλο και λιγότερο για τον πόλεμο. Άλλωστε οι ειδήσεις από την Ουκρανία είναι χαμηλά στην λίστα των τηλεοπτικών ειδήσεων. Τους πρώτους μήνες ο Τύπος έδωσε πολύ χώρο στη σύγκρουση, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ακόμη περισσότερο από τον πόλεμο στο Ιράκ. Τώρα είναι δύσκολο να βρεις τα νέα από την Ουκρανία στις πρώτες σελίδες. Υπάρχει ο πληθωρισμός, υπάρχει η επιστροφή του Τραμπ, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον μέσο Αμερικανό από την Ουκρανία…