Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Η «Daily Telegraph» την χαρακτηρίζει «πρωθυπουργό ζόμπι»: Η Λιζ Τρας «είναι ακόμη στην εξουσία, αλλά όχι πια στην εξουσία», εξηγεί η συντηρητική εφημερίδα τον χαρακτηρισμό της για την Βρετανίδα πρωθυπουργό. Ηδη, τα περισσότερα μέλη του Συντηρητικού κόμματος πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός, η οποία τελικά ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη της, πρέπει να παραιτηθεί. Ένας στους τρεις οπαδούς των Τόρις θα ήθελε μάλιστα ο Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ! Τραγέλαφος!
Το μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί Συντηρητικοί βουλευτές τις επόμενες ημέρες είναι «πώς να ρίξουν τη Λιζ Τρας στη θάλασσα, χωρίς το πλοίο του κόμματος να βυθιστεί μαζί της», γράφει με δηκτικό τρόπο η ισπανική El Pais. Η πρωθυπουργός επαναλαμβάνει συνθήματα μετανοίας που δεν πείθουν κανέναν. Τον Σεπτέμβριο, η βρετανίδα Πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον πληθυσμό τη μεγαλύτερη φορολογική μείωση των τελευταίων 50 ετών.Με την ανακοίνωσή της για τη μείωση των φόρων, η Τρας έριξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο χάος.
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για αυτό εδώ και εβδομάδες. Όμως ο πρωθυπουργός έκανε την κουφή. «Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη» ήταν το πιστεύω της εν όψει της πιο σοβαρής ύφεσης που αντιμετωπίζει η Βρετανία.
Η Τρας υποχρεώθηκε να διορίσει νέο υπουργό Οικονομικών τον πρώην αντίπαλοι της,Τζέρεμι Χαντ. Και πήρε όλα τα μέτρα πίσω, ακυρώνοντας τα σχέδιά της Τρας χωρίς άλλη καθυστέρηση. Και το χειρότερο για αυτήν: Ο Τζέρεμι Χαντ, έχει γίνει πλέον ο de facto αρχηγός της κυβέρνησης, ο οποίος όχι μόνο κατέρριψε εντελώς το οικονομικό πρόγραμμα του Τρας, αλλά εμφανίζεται και ως η μόνη σανίδα σωτηρίας για τους Τόρις.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, η κατάσταση είναι δραματική, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία: Πέρα από τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της ίδιας της ΕΕ, ο πόλεμος έπαιξε τεράστιο ρόλο στο γεγονός ότι οι τιμές για τα τρόφιμα, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα εκτοξεύονται στα ύψη.
Ειδικά στη Βρετανία όμως, η έξοδος από την ΕΕ έθεσε τα θεμέλια για τους Τόρις να ξεχάσουν σκόπιμα την πραγματικότητα – και να συνεχίσουν να εξαπατούν τον κόσμο με νέες αναλήθειες. Οι ψεύτικες υποσχέσεις έφεραν τον Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία, αλλά και η Τρας ενήργησε με παρόμοιο τρόπο. Και αυτή εκτοξεύτηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ με ψεύτικες φορολογικές υποσχέσεις. Αλλά μετά από έξι χρόνια στη θάλασσα των ψεμάτων, ακόμη και οι υπέρμαχοι του Brexit φαίνεται να το σκέφτονται: «Ίσως να ψηφίσω Εργατικούς τώρα», είπε ένας απελπισμένος βουλευτής των Τόρις (!) στην «Telegraph».
Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αποχώρηση από την ΕΕ έχει γίνει εδώ και καιρό ένας «ψεύτικος γίγαντας» – ακόμη και μεταξύ των πιο σκληρών εχθρών της ενωμένης Ευρώπης. Η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, η Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία ή ο Ακεσον στη Σουηδία: Ακόμη και οι ακροδεξιοί πολιτικοί,όσο πιο κοντά έρχονται στην εξουσία, τόσο λιγότερο ενδιαφέρονται να φύγουν από την ΕΕ. Σημεία των καιρών…