Skip to main content

Μπλακ άουτ

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Η Κομισιόν προετοιμάζει την Ευρώπη για μπλακ άουτ και άλλες δύσκολες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το χειμώνα! Ένωσης. «Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανάγκη βοήθειας  σε περίπτωση καταστροφών και εντός της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, στο «RedaktionsNetzwerk Deutschland».

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται επ’ αόριστον και την ενεργειακή κρίση προ των πυλών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Λέναρτσιτς μίλησε μάλιστα για δύο σενάρια. «Όταν μόνο ένας μικρός αριθμός κρατών μελών επηρεάζεται από ένα περιστατικό όπως ένα μπλακ άουτ, άλλα κράτη της ΕΕ μπορούν να προμηθεύουν τους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών», είπε ο Επίτροπος. Εάν όμως πληγεί ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός χωρών, έτσι ώστε οι χώρες της ΕΕ να πρέπει να περιορίσουν τις παραδόσεις έκτακτης βοήθειας σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες από τα στρατηγικά  της αποθέματα. Που ουδείς γνωρίζει όμως πόσα είναι! Μόνο σενάρια. Και αυτά ζοφερά.

Με απλά λόγια: Η Ευρώπη κινδυνεύει να επιστρέψει σε μια καταιγίδα για τέταρτη φορά σε λιγότερο από 15 χρόνια. Μετά την κρίση του 2007-2008, τη μακρά φάση αστάθειας με την κρίση δημόσιου χρέους 2010-2011 -οποία μετριάστηκε μόνο από την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης το 2015- και την πανδημική ύφεση του 2020, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, βυθίζουν την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά.

Δυστυχώς, αυτό που βιώνει η Ευρώπη δεν είναι μια φάση κρίσης που εναλλάσσεται με στιγμές πλήρους ανάπτυξης, αλλά μάλλον το σύμπτωμα μιας ολοένα και πιο έντονης υποβιβασμού της ΕΕ στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως λέει ο ο Αμερικανός  οικονομολόγος Αλβιν Χάνσεν, τα τελευταία 15 χρόνια η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια φάση αποσταθεροποίηση. Μια φάση αστάθειας, στην οποία η απάντηση σε κάθε κρίση έφερνε μαζί της τον σπόρο της επόμενης.

Οσο κι αν προσπαθεί η ΕΚΤ και η Λαγκάρντ να βρουν λύσεις -γιατί ουσιαστικά μόνο η Φρανκφούρτη μπορεί να κάνει κάτι- όταν η Ευρώπη χρόνια τώρα είναι μόνο ένας καθαρός εισαγωγέας ενεργειακών πηγών, η τέταρτη κρίση ήταν αναμενόμενη  με τον πόλεμο στην Ουκρανία,αλλά και τη νομισματική αυστηροποίηση  από την Fed. Μαζί με την παγωνιά τον χειμώνα, έχουμε ένα ασθενέστερο ευρώ και μια μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Βυθίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αβεβαιότητα. Μπλακ άουτ…