Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
«Τα μυστήρια της Βαλτικής»: Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας ταινίας-θρίλερ. Μόνο που το έργο παίζεται εδώ και λίγες ημέρες στην πραγματική ζωή, μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Και απειλεί να βυθίσει ακόμη περισσότερο την Ευρώπη στην καταστροφή.
Η πράξη δολιοφθοράς συνδέεται αναμφίβολα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι επίσης προφανές ότι είναι έργο μιας μεγάλης στρατιωτικής δύναμης, λόγω του βαθμού πολυπλοκότητας μιας τέτοιας επιχείρησης: Οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν σε βάθος 70- 80 μέτρων σε χαλύβδινους σωλήνες καλυμμένους με οπλισμένο σκυρόδεμα.
Οι δύο αγωγοί έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και ειδικά ο Nord Stream 1 που λειτουργούσε ,θα χρειαστεί να περάσουν μήνες για τις αναγκαίες επισκευές.
Μέχρι τότε, η δυτική Ευρώπη θα στερέψει ουσιαστικά από ρωσικό αέριο. Θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο ο αγωγός Turk Stream που στέλνει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία ,στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Gazprom προειδοποίησε επίσης ότι οι ροές μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία, κινδυνεύουν επίσης
Προς το παρόν, τα επίπεδα των αποθεμάτων και τα γενικόλογα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης συνέβαλαν κάπως στη μείωση των τιμών του αερίου στην αγορά του Άμστερνταμ από τα υψηλά του Αυγούστου.
Αλλά η πραγματική ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης φαίνεται ότι τώρα ξεκινάει. Έχουν πάρει ξανά στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν και ετοιμάζονται τώρα να αντιμετωπίσουν σενάρια τα οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «αδιανόητα» σχολιάζει το Bloomberg. Η Γερμανία, που ετοιμάζεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης – σύμφωνα με τις προβλέψεις των τεσσάρων κορυφαίων Ινστιτούτων Οικονομικών Ερευνών – ανακοινώνει με τρόμο ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για σενάρια που ήταν αδιανόητα μέχρι πρόσφατα».
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πόσο είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Αδυνατώντας να βρουν μια ενιαία λύση. Δεκαπέντε χώρες – μαζί τους και η Ελλάδα – ζητούν εναγωνίως να μπει πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου. Θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε και «πλαφονοκλάστες». Συναντούν όμως την έντονη αντίδραση των «πλαφονομάχων» δορυφόρων της Γερμανίας. Κάποιων πλουσίων χωρών του βορρά, που αντιτείνουν ότι το πλαφόν είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού. Θολώνουν τα νερά οι «δορυφόροι», προτείνοντας ως ρεαλιστική εναλλακτική την επιβολή πλαφόν μόνο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου.
Η μάχη για το πλαφόν θα κορυφωθεί αύριο στη σύνοδο των 27 υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Αλλά λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ας εφοδιαστού με παλτό, πουλόβερ και χονδρές κάλτσες για να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα, μέσα στα σπίτια μας…