Skip to main content

Κοστολογημένα μέτρα και όχι «πυροτεχνήματα»

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Αχαρτογράφητα είναι τα νερά στο οικονομικό πεδίο, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις στο ενεργειακό πεδίο. Το ράλι των τιμών έχει ήδη οδηγήσει σε ένα πρώτο πακέτο στήριξης, καθώς ο κίνδυνος μιας ενεργειακής βαρυχειμωνιάς είναι ορατός και τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει το καλάθι των μέτρων στήριξης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα… κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα συνεχιστούν οι υπολογισμοί, προκειμένου να κλειδώσει ένα ρεαλιστικό πακέτο που δεν θα περιορίζεται μόνο στο 2022, αλλά θα επεκτείνεται και στο 2023.

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια είναι να επιτευχθεί μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στο ενεργειακό «κονδύλι» και σε μόνιμα μέτρα στήριξης των πολιτών. Η ισορροπία αυτή πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνει υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς είναι πρόσφατες οι μνήμες από τη μνημονιακή περιπέτεια.

Το κλειδί είναι να βρεθούν μέτρα με ουσιαστικό «αποτύπωμα» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να μη γίνουν κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος και απαιτείται να γίνουν προσεκτικές κινήσεις εν αναμονή και των κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Το ενεργειακό αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και είναι επιτέλους η ώρα να γίνουν τολμηρές κινήσεις. Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις να μετατίθενται από τον έναν μήνα στον επόμενο. Η υπομονή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν είναι, άλλωστε, ανεξάντλητη…