Skip to main content

Υψικάμινος

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ήταν 1,136 δισ. ευρώ η επιδότηση που είχε ανακοινωθεί για τον Αύγουστο. Στα 2 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική κρατική ενίσχυση, ώστε να καλυφθεί μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, στη σκιά των νέων τιμολογίων, που ανακοινώνουν μηνιαίως οι πάροχοι ενέργειας.

Υπάρχει ρεύμα στα pass και με την επίδοση των λογαριασμών φοβάμαι και στα bypass, ενώ οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί άνω των 45 ημερών έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 45%. Ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις. Λιώνουν αντοχές, ενέργεια και ισχύς σε τούτη την υψικάμινο.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε». Για πόσο; Ως πότε οι παρεμβάσεις θα απορροφούν ένα κάποιο μέρος της έκρηξης τιμών, δίχως να λύνουν το πρόβλημα, που είναι μεν ευρωπαϊκό, μα κάθε αρνάκι απ’ το ποδαράκι του κρέμεται;

Οι ίδιοι δεν μας έλεγαν ότι η επιδοματική πολιτική -καταναλωτών ή εταιρειών, άραγε- έχει κοντά ποδάρια; Τι να περιμένουμε τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον χειμώνα; Πόσα δισ. κάθε μήνα, 1 ή μήπως 1,5, 2 ή 2,5 και βάλε; Αν είναι τόσο «μπενεστάντε» η οικονομία, γιατί δεν παίρνουμε της ενέργειας τα ηνία;

Δεν γίνονται αυτά, ακούω τις φωνές δυνατά. Δεν γίνονται αυτά και ακόμη και στη Γαλλία, που έχει εκκινήσει διαδικασίες για την πλήρη κρατικοποίηση της EDF -9,7 δισ. για το 16%- γίνεται φασαρία, ενώ η εταιρεία προσέφυγε και στο Συμβούλιο του Κράτους, γιατί η κυβέρνηση την ανάγκασε να πουλάει ρεύμα με έκπτωση.

Δεν γίνονται αυτά. Δεν γίνονται, όμως, και άλλα, όταν όλα τα στοιχεία φέρνουν το σενάριο της περαιτέρω ενεργειακής φτωχοποίησης μέρους του πληθυσμού πιο κοντά. Ήδη από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 16,7% του ελληνικού πληθυσμού αδυνατεί να θερμάνει το σπίτι του επαρκώς (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε.: 8%).