Skip to main content

Εκτός πολιτικού ενδιαφέροντος το «games of thrones»

Του Γρηγόρη Ρουμπάνη

Κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, κρίση λειτουργίας των θεσμών, κρίση αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών και τούτων δοθέντων πάνω απ’ όλα κρίση δημοκρατίας είναι αυτό που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο,τι αναδύεται από τις ρωγμές που άνοιξε ο πρώτος σεισμός των αποκαλύψεων γύρω από τη δράση της παρα-ΕΥΠ και όσα ακολουθήσουν από τις επόμενες δονήσεις παραπέμπουν σε πολιτικό ζήτημα τεράστιας σημασίας. Κανείς φορέας-πολιτικός, οικονομικός ή κοινωνικός-δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό τη σκιά της απειλής παρακολουθήσεων (κακόβουλων από τη φύση τους) των επικοινωνιών του. Κανείς πολίτης δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. 

Η πρωτοβουλία για να ανοίξουν οι διαδικασίες εκκαθάρισης των παράνομων δικτύων και αναδόμησης των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας ανήκει θεσμικά στον πρωθυπουργό. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι πρέπει να είναι αυτός που θα πράξει τα δέοντα. Αντιθέτως η αντιπολίτευση πιέζει για εκλογές, αφού ακόμα και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού έχει τρωθεί από το ανεπανόρθωτο. 

Τις εκλογές ως μόνη δημοκρατική λύση δείχνει και η καραμανλική πτέρυγα ξεκαθαρίζοντας σε όποιον ψάχνει για ρεπορτάζ, ότι τους ηγέτες αναδεικνύει ή αποδοκιμάζει ο λαός. Τουτέστιν τα στελέχη του συγκεκριμένου πυρήνα δεν αφήνουν περιθώρια για «παιχνίδια εξουσίας» ή κατά το… νεοελληνικότερον για «games of thrones». Εκλογές λοιπόν τώρα ή όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός, έστω και αν βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Με δυο λόγια, δεν σκοπεύουν να ρίξουν τον Κυρ. Μητσοτάκη. Την παραίτηση ζητάει και η πλευρά Σαμαρά.

Με την προσφυγή στις κάλπες, όπως τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παρέμβασή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», θα δοθεί και το έναυσμα για σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς λειτουργίας της δημοκρατίας. Το ίδιο πιστεύουν και στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, το ίδιο και τα μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση. Δεν είναι ανάγκη να δει κάποιος τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (ευπαθή τα περισσότερα), για να το αντιληφθεί. Η ανάγνωση και μόνο των μεγαλύτερων ξένων εφημερίδων, ευρωπαϊκών και αμερικανικών, αρκεί. Το λόγο έτσι κι αλλιώς έχει ο πρωθυπουργός.