Skip to main content

Το παράδειγμα Κουρτς

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]


Έχουν περάσει ακριβώς 10 μήνες από τις 9 Οκτωβρίου του 2021 που ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς υπέβαλε την παραίτησή του, κατηγορούμενος για διαφθορά.

Οι καταγγελίες σε βάρος του Κουρτς ήταν ότι στην περίοδο μεταξύ του 2016 και του 2018 -όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών – χρησιμοποιήθηκαν πόροι του υπουργείου -κάπου ένα εκατομμύριο ευρώ-για να χρηματοδοτηθούν χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά το κόμμα του Κουρτς. Και ο Κουρτς παραιτήθηκε!

«Για την αυστριακή κεντροδεξιά, η αποχώρηση του πρώην συντηρητικού ηγέτη σηματοδότησε  το τέλος μιας εποχής», διαβεβαιώνει η Die Presse. Εάν και το κόμμα του Κουρτς παραμένει στην εξουσία, η επιρροή του κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος χωρίς τον χαρισματικό Κούρτς, γράφει η αυστριακή εφημερίδα και προσθέτει: Πρόκειται για την κατάρρευση ενός πολιτικού συστήματος, του συστήματος Κουρτς».

«Τι κάνει σήμερα ο Κούρτς;», διερωτάται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ξεκίνησε μια δεύτερη ζωή! Μπορει στα 35 του χρόνια ο πρώην καγκελάριος να παραιτήθηκε από όλα τα πολιτικά αξιώματα, αλλά έχει ανοίξει νέους δρόμους στον ιδιωτικό τομέα. Εντάχθηκε στην εταιρεία τεχνολογίας του γερμανοαμερικανού επενδυτή Πήτερ Τιλ ως σύμβουλος, με ετήσιες απολαβές 300.000 ευρώ. Άνοιξε επίσης και δική του εταιρεία, η οποία είναι αφιερωμένη στις επενδύσεις, κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ήδη άνοιξε υποκαταστήματα στο Τελ Αβίβ και στο Ντουμπάι.

Η ιστοσελίδα «Inside Austria» ερεύνησε τη «δεύτερη ζωή» του Σεμπάστιαν Κουρτς μετά τη θητεία του ως πολιτικός. Διερωτάται πόσο προβληματικό μπορεί να είναι γενικά για τους πολιτικούς να στραφούν γρήγορα στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι άλλωστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που πρώην ανώτατος κρατικός αξιωματούχος προσφέρει τις υπηρεσίες του σε επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία τον ανταμείβουν πλουσιοπάροχα

Οι πρώην υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ και Φόλκερ Ρούε βρήκαν αμέσως δουλειά στο hedge fund Cerberus, το ίδιο και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο Φρίντριχ Μερτς, που ηγείται σήμερα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, πέρασε ενδιαμέσως από τη θέση διευθυντικού στελέχους του επενδυτικού κολοσσού BlackRock. Και ούτω καθεξής.

Όπως και ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, Γκέρχαρντ Σρέντερ που προσελήφθη στη ρωσική Gazprom αφού είχε εργαστεί σκληρά, ως καγκελάριος, για την κατασκευή του πρώτου αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Βαλτικής, του Nordstream 1.

Ουδείς χάνεται λοιπόν, ακόμη και αν παραιτηθεί από την πολιτική. Ο Κουρτς είναι ένα λαμπρό παράδειγμα.