Skip to main content

Συσκότιση

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Στην καρδιά του καλοκαιριού, η υπενθύμιση του χειμώνα που έρχεται δεν είναι κάτι ευχάριστο.

Δυστυχώς το επιβάλλουν οι εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα και μάλιστα αρχίζουν να τίθενται ερωτήματα, όχι τα κλασικά και δεδομένα, όπως αν το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι ακριβό, αλλά εάν θα έχουμε ρεύμα.

Τα ανησυχητικά αυτά μηνύματα εξέπεμψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λέγοντας σε συνέντευξή του πως αν περιοριστούν οι ροές φυσικού αερίου, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται πρόγραμμα συσκότισης σε δημόσιους χώρους. Αρχικά, θα σβήνουν τα φώτα των μνημείων στις 3 τα ξημερώματα. Κατόπιν θα ακολουθήσει και η μείωση του δημόσιου φωτισμού, με τους δήμους να σβήνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες.

Ωστόσο, το έκτακτο και απευκταίο σχέδιο προβλέπει ως ύστατο μέτρο το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, μέσω των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος. Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια ενεργειακή κρίση ιστορικών διαστάσεων, αναφέρει ο υπουργός.

Η συσκότιση των μνημείων από τις 3 τα ξημερώματα δεν είναι και μεγάλη ζημιά, καθότι ελάχιστοι κυκλοφορούν εκείνες τις ώρες και οι περισσότεροι εξ αυτών ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα φωτισμένα ή σκοτεινά μνημεία. Όμως, η συσκότιση δημόσιων χώρων έχει να κάνει με τη δημόσια ασφάλεια και την εγκλη- ματικότητα και δεν είναι κάτι απλό το σβήσιμο μίας λάμπας σε έναν δρόμο.

Το ύστατο μέτρο, των κυλιόμενων διακοπών της ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών και βιομηχανίας, θα είναι επώδυνο διπλά. Αφενός θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω, αφετέρου για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση σημαίνει πως το ρεύμα θα είναι λιγοστό και η τιμή του θα φτάσει σε νέα ύψη.

Συγχρόνως, όλα αυτά τα σενάρια «εξοικονόμησης» αμφισβητούν ευθέως την ενεργειακή μας επάρκεια.