Skip to main content

Ανεξάρτητη Αρχή στα λόγια

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Ωραίο το «παραμύθι» της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά μάλλον κρύβει «δράκο». Παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και ένα χρόνο, η συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή, θα καθυστερήσει και άλλο να συσταθεί. Λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα είναι τα αίτια της καθυστέρησης, που φυσικά μόνο ευνοϊκή δεν είναι για τους ελέγχους στην αγορά εργασίας και την αποτελεσματικότητά τους. Σε μια περίοδο, κατά την οποία ο τουρισμός στην Ελλάδα «φουντώνει» και μαζί του και η παραβατικότητα, ειδικά στα γνωστικά τουριστικά θέρετρα, η συνδρομή της εν λόγω «Ανεξάρτητης Αρχής», ασφαλώς και δεν θα είναι η αναμενόμενη.

Για να παραχθούν αποτελέσματα, για άλλον ένα χρόνο στο υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει  να στηριχθούν στις φιλότιμες προσπάθειες των ίδιων των επιθεωρητών εργασίας,  που καλούνται να «βάλουν πλάτη». Μόνο που σε αυτή την προσπάθεια, για άλλη μια φορά, η Πολιτεία αδυνατεί να στηρίξει τους Επιθεωρητές, ως όφειλε.

Ήδη, φαίνεται να διαπιστώθηκε από το νέο διοικητή Γιώργο Τζιλιβάκη, ότι σε διοικητικό και σε οικονομικό πεδίο, η ιδέα της ανεξαρτητοποίησης δεν μπορεί να «περπατήσει» άμεσα. Έτσι, δόθηκε η άτυπη εντολή, να συνεχίσει το ΣΕΠΕ, σε διοικητικό και σε οικονομικό πεδίο να παραμείνει στην δικαιοδοσία του υπουργείου Εργασίας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μετά, βλέπουμε…

Άρα, η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια πάει περίπατο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι διαφορετικό, όταν τα κενά των οργανικών θέσεων του ΣΕΠΕ είναι ορατά «δια γυμνού οφθαλμού»: Είναι χαρακτηριστικό ότι επί 970 οργανικών θέσεων, έχουν καλυφθεί μόλις οι 700, με συνέπεια σε κομβικά σημεία ελέγχου να υπάρχουν κραυγαλέες απουσίες. Σαντορίνη, Μύκονος, Ρόδος, είναι μερικά μόνο από τα νησιά «πρώτης γραμμής», στα οποία δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, επί σειρά ετών. Άρα, είναι φυσιολογικό μεγάλα τμήματα, όπως είναι αυτά της κεντρικής διοίκησης και του οικονομικού, να μην μπορούν να στελεχωθούν επαρκώς.

Αρχικά, ο κ. Τζιλιβάκης επεδίωξε να μεταφέρει προσωπικό από τα περιφερειακά σημεία λειτουργίας, προς τις κεντρικές υπηρεσίες, θέλοντας να καλύψει κάποια από τα κενά. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό, οι περιφερειακές υπηρεσίες, όχι απλώς θα υπολειτουργούσαν αλλά στην ουσία θα έβαζαν «λουκέτο». Εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου, κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με «λευκή πετσέτα» στις ορέξεις των όποιων εργοδοτών θέλουν να εκμεταλλευθούν τα κακώς κείμενα στην κρατική μηχανή. Φαίνεται λοιπόν ότι ο νέος διοικητής το ξανασκέφτηκε, κάνοντας ένα βήμα πίσω. Μόνο που έτσι, επί της ουσίας Ανεξάρτητη Αρχή, δεν υφίσταται.

Το χτύπημα στην Επιθεώρηση Εργασίας που έχει συντελεστεί από την κατάργηση του Ειδικού Επιθεωρητή, προ τριετίας, συνεχίζεται  με αμείωτη ένταση. Ένα τμήμα κομβικής σημασίας, λειτουργεί με πολλά προβλήματα, που αντί να διορθώνονται, αυξάνουν. Όλα αυτά βέβαια, ευνοούν μόνο τους «μπαταχτσήδες», όσους «τρέφονται» από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ευνοούν τους λίγους, τους κακούς εργοδότες. Η συντριπτική πλειονότητα θέλει «καθαρό παιχνίδι», θέλει ελέγχους και μια αγορά εργασίας  που να αποπνέει υγεία και ευκαιρίες για δημιουργικότητα. Δεν θέλει «μπρος πίσω», ούτε καθυστερήσεις επί σειρά ετών για να γίνουν τα αυτονόητα. Ελπίδα όλων είναι οι έχοντες την πολιτική ευθύνη, να αντιληφθούν ότι το ΣΕΠΕ πρέπει να μετατραπεί από μέρος του προβλήματος,  σε μέρος της λύσης. Μέχρι τότε η αγορά εργασίας θα αποτελεί βραχνά στην κοινωνική, αλλά και οικονομική ζωή της χώρας.  Προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών…