Από την έντυπη έκδοση
Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]
Το κλίμα μάς… μιλάει εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα μάλιστα τα τελευταία χρόνια, που τα ακραία αλλά και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν και σε συχνότητα και σε ένταση, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και σε υποδομές, εγκαταστάσεις και κατοικίες.
Το κλίμα απαιτεί την προσοχή μας, το λένε περιβαλλοντολόγοι, γεωλόγοι, ακαδημαϊκοί, ασφαλιστές, πολιτικοί, αλλά και φορείς, οργανώσεις, ΜΚΟ. Όλοι φωνάζουν ότι η κλιματική ανισορροπία αρχίζει να ξεπερνά τις πρώτες κόκκινες γραμμές. Ζητούν από τις κυβερνήσεις και την αγορά να λάβουν μέτρα πριν χαθεί εντελώς το… μέτρο και η υπόθεση «κλίμα» καταστεί μη αναστρέψιμη.
Η μερική επι…στροφή της Ευρώπης στον άνθρακα, προς αποφυγή της ενεργειακής ασφυξίας, σαφώς και προβληματίζει άπαντες. Το νέο επιδιωκόμενο μίγμα ενέργειας επιβάλλει τη μεγαλύτερη συμμετοχή του λιγνίτη, προκαλώντας σημαντική απόκλιση από τους πράσινους στόχους της Ε.Ε. που «βλέπουν» έως το 2050 και προβλέπουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.
«Περιπάτο» πάνε και οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα περί μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με το 1990, κατά 80% έως το 2040 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Προφάνως και η έκτακτη συνθήκη λόγω ενεργειακής κρίσης αλλάζει τα δεδομένα, ωστόσο η αλλαγή αυτή οφείλει να είναι πρόσκαιρη, παρενθετική. Η Ε.Ε. καλείται σήμερα να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια και αμέσως μετά να επανακαθορίσει τους πράσινους στόχους της. Όσο δύσκολος είναι όμως ο πρώτος στόχος, άλλο τόσο δύσκολος, ίσως και δυσκολότερος, εκτιμάται ότι θα είναι ο δεύτερος. Αν δεν επιτευχθούν, ταινίες όπως «The Day After Tomorrow», «Interstellar», «Mad Max», «Geostorm» δεν θα αποδειχθούν μόνο προφητικές, αλλά θα υπολείπονται της πραγματικότητας.