Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση όσον αφορά την πείνα διεθνώς σοκάρουν:
* Έως 828 εκατ. άνθρωποι επηρεάστηκαν από την πείνα το 2021 – 46 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με έναν χρόνο πριν και 150 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με το 2019.
* Περί τα 2,3 δισ. άνθρωποι στον κόσμο (29,3%) ήταν μετρίως ή πολύ σοβαρά επισιτιστικά ανασφαλείς το 2021 – 350 εκατ. περισσότεροι σε σύγκριση με την πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 κατάσταση. Σχεδόν 924 εκατ. άνθρωποι (11,7% του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια σε σοβαρά επίπεδα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 207 εκατ. μέσα σε δύο χρόνια.
* Σχεδόν 3,1 δισ. άνθρωποι δεν μπορούσαν να έχουν μία υγιεινή διατροφή το 2020, 112 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με πριν από το 2019, λόγω των επιπτώσεων του πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων, των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 και των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της.
* Σύμφωνα με τις προβλέψεις, σχεδόν 670 εκατ. άνθρωποι (8% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα το 2030, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η παγκόσμια ανάπτυξη. Ο αριθμός αυτός είναι παρόμοιος με αυτόν του 2015, όταν τέθηκε ο στόχος για τον τερματισμό της πείνας, της διατροφικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού, στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, με βάση την Ατζέντα για Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030.
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τη ζοφερή κατάσταση πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο εμπλέκονται δύο από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες δημητριακών και λιπασμάτων, με αποτέλεσμα την εκτίναξη διεθνώς ακόμη περισσότερο των τιμών των τροφίμων.
Οι φτωχότεροι στον κόσμο, τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών, πληρώνουν τη… νύφη και αυτού του πολέμου.