Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Στο τέλος έρχεται πάντα ο λογαριασμός -redde rationem – όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι. Και πολύ βαρύς! Ο αγωγός Nord Stream1 είναι από χθες κλειστός λόγω συντήρησης και θα παραμείνει κλειστός έως τις 21 Ιουλίου. Στην πραγματικότητα, στην Ευρώπη, οι περισσότεροι υποθέτουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στις 22 Ιουλίου.
Ο αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία κάθε χρόνο. Η Γερμανία καταναλώνει κάπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. «Ωστόσο, η Γερμανία όχι μόνο χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που φθάνει μέσω του ίδιου του αγωγού Nord Stream, αλλά το εξάγει και πάλι μέσω των αγωγών σύνδεσης NEL προς την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες. Περίπου 26 εκατομμύρια νοικοκυριά και εκατομμύρια επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το αέριο του Nord Stream», όπως εξηγεί ο Τιμ Κέλερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης βιομηχανίας Zukunft Gas.
Και τώραμ η Μόσχα κρατάει το πεπόνι και το μαχαίρι. Ο εξαναγκασμός του Καναδά να άρει τις κυρώσεις και να παραδώσει τελικά την τουρμπίνα, που χρειαζόταν η Gazprom για την άντληση φυσικού αερίου στη Γερμανία, ήταν ο μόνος λόγος που η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ δεν εκτινάχθηκε χθες, όταν έκλεισε ο Nord Stream1. Και το Κρεμλίνο καρπώνεται τους καρπούς του εκβιασμού του.
Δυστυχώς, οι συνέπειες στην Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα περιοριστούν σε αυτό που συμβαίνει στον ενεργειακό τομέα. Θα είναι μακροπρόθεσμες. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Μόσχα κερδίζει. Και από τις κυρώσεις,που μέχρι στιγμής μόνο τους Ευρωπαίους πλήττουν. Εμάς δηλαδή.
Διότι οι Αμερικάνοι, φυσικά, έχουν φροντίσει να μην έχουν σοβαρά προβλήματα. Προανήγγειλαν τρία ανώδυνα μέτρα για τους ανόητους: κυρώσεις στα διαμάντια, το χρυσό και τη βότκα. Όσον αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο; Ας είναι καλά η Βενεζουέλα του Μαδούρο, που θα αναπληρώσει τις χαμένες ποσότητες. Κάπου 100.000 βαρέλια την ημέρα!
Τα στοιχεία του Αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο αποκαλύπτουν μαλιστα οτι στη διάρκεια αυτών των μηνών η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση 5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ: Ένα εκατομμύριο εκ των οποίων στην Κίνα, ή αλλιώς στον μεγάλο αντίπαλο. Και ξέρετε σε ποιον πήγε το 98% του αμερικανικού πετρελαίου που κατέληξε στο Πεκίνο; Στη Sinopec, μια πλήρως ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία.
Για να είμαστε δίκαιοι, η βενζίνη έχει ακριβήνει πολύ και στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι αυτό θα επηρεάσει το αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, τον προσεχή Νοέμβριο. Συνεπώς, χρειάζεται το φυσικό αέριο για τις αμερικανικές ανάγκες. Ετσι, μετά τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού πρόεδρου για κάλυψη των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών και ύστερα από μήνες εξαγωγών ρεκόρ LNG που έχουν παραπλανήσει την Ευρώπη ότι βρήκε μια εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο, προέκυψαν προβλήματα στην παραγωγή αμερικανικού υγροποιημένου αερίου. Πρώτα μια πυρκαγιά στον τερματικό σταθμό Freeport LNG στο Τέξας, μετά μια έκρηξη το περασμένο Σάββατο, αυτή τη φορά στον χώρο αποθήκευσης ONEOK στο Medford της Οκλαχόμα, αναμένεται να μειώσουν δραματικά τις υποσχεθείσες εξαγωγές LNG στην Ευρώπη. Δύο μοιραία ατυχήματα σε λιγότερο από ένα μήνα! Αν θέλετε να πιστεύετε στις συμπτώσεις, προχωρήστε.
Χωρίς αμερικανική βοήθεια όμως πώς θα αναπληρώσει η Ε.Ε. το χαμένο ρωσικό αέριο; Στην πραγματικότητα, η Ε.Ε. βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Και αντιδρά σπασμωδικά με εκκλήσεις στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Δυστυχώς, η Ευρώπη βρίσκεται σε απόλυτο οργανωτικό χάος, χειρότερο από το πρώτο κύμα του Covid. Ο λογαριασμός έρχεται βαρύς, ενόψει του χειμώνα…