Skip to main content

Προσοχή στις υποσχέσεις

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Η έννοια του προϋπολογισμού σε κάθε «άσκηση» σαφώς και προϋποθέτει προβλέψεις με παραδοχές που υπόκεινται σε μεταβολές, οι οποίες, ωστόσο, δεν μπορούν παρά να κινούνται εντός ορίων, εντός συγκεκριμένων κόκκινων γραμμών.

Η κυβέρνηση εδώ και μήνες επιχειρεί να υπολογίσει μια σειρά από ενισχύσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας, κάνοντας τις σχετικές «ασκήσεις» με συγκεκριμένες παραδοχές, αλλά χωρίς κόκκινες γραμμές. Δεν λαμβάνει, δηλαδή, υπόψη της ότι στη φάση αυτή το εύρος τιμών ενέργειας, φυσικού αερίου και ρεύματος είναι απροσδιόριστο.

Η πραγματικά χαοτική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι αγορές, οι συνεχείς ανατροπές στη διασφάλιση ενεργειακών πηγών και αποθεμάτων, η εκβιαστική πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης περί διακοπής της ροής του φυσικού αερίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Ένα σκηνικό που σε κάθε περίπτωση καθιστά εξαιρετικά δύσκολο στους προμηθευτές ενέργειας να προβλέπουν για διάστημα ενός μηνός το κόστος φυσικού αερίου, την τιμολόγηση του ρεύματος και εξαιρετικά αδύνατο στην κυβέρνηση να υπολογίζει το κόστος της επιδότησης του προμηθευτή και τη δαπάνη για την ενίσχυση του καταναλωτή.

Η έλλειψη λοιπόν των κόκκινων γραμμών δεν διαφυλάσσει την ορθή εφαρμογή των μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας. Η «άσκηση» για τις ενεργειακές ενισχύσεις έγιναν με μέση τιμή φυσικού αερίου τα 100 ευρώ/MWh και αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο τιμολογείται στα 160 ευρώ/MWh. Πιθανώς, δε, αύριο-μεθαύριο και εφόσον η Ρωσία κλείσει -όπως προειδοποιεί- τις στρόφιγγες των αγωγών φυσικού αερίου, η τιμολόγηση του προϊόντος να εκτιναχθεί στα ύψη και το σχέδιο επιδότησης των παραγωγών και ενίσχυσης των καταναλωτών να τιναχθεί -για δημοσιονομικούς λόγους- στον αέρα.

Προφανώς, το όλο εγχείρημα αν και σχεδιάστηκε με καλές, με… κοινωνικές προθέσεις, έχει πολλές αδυναμίες. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στο τι υπόσχεται η κυβέρνηση στους πολίτες, ώστε να μην εκτίθεται.