Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Υπάρχουν κάποια σημάδια που σίγουρα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η τιμή του χαλκού διολίσθησε προς στιγμή την Παρασκευή κάτω από το φράγμα των 8.000 δολαρίων, υποδηλώντας ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καλή. Ακόμη ένας παράγοντας, όχι και τόσο εμφανής, το ευρωπαϊκό εταιρικό χρέος, που διαπραγματεύεται σε επίπεδα στάσης πληρωμών. Στα τέλη του 2021, οι τίτλοι αυτοί ανέρχονταν μόλις στην αξία των 6 δισ. ευρώ και τώρα ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Ο οίκος S&P Global προειδοποίησε ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις διεθνώς θα υποστούν πιέσεις το επόμενο έτος, ενώ αναλυτές της JPMorgan βλέπουν «πάγωμα» των πιστωτικών συνθηκών στην αγορά κεφαλαίου. Και πολλά ακόμη….
Η ύφεση φαίνεται προ των πυλών, αφού οι κεντρικές τράπεζες τοποθετήθηκαν με σαφήνεια: μείωση του πληθωρισμού με κάθε τίμημα. Και οι κύκλοι ύφεσης είναι επώδυνοι, ανεξαρτήτως της διάρκειάς τους. Ήδη, οι αγορές έχουν μετακινηθεί από το story του πληθωρισμού στο σενάριο της ύφεσης, που σημαίνει μία εκ νέου επανατοποθέτηση των αποτιμήσεων.
Στους 10 περίπου κύκλους ύφεσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικονομία έχει συρρικνωθεί 2,5%, η ανεργία έχει αυξηθεί 3,8% και τα εταιρικά κέρδη έχουν μειωθεί 15% με μέση διάρκεια ζωής τους 10 μήνες. Οι αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται ιδιαίτερα διχασμένοι ως προς το θέμα αυτό, με πολλούς να μη θεωρούν την ύφεση αναπόφευκτη. Κάτι όμως που δεν ευαγγελίζονται οι αγορές, οι οποίες «παίζουν δυναμικά το χαρτί» της ύφεσης. Εάν βλέπουν κάτι, σαφώς και η κίνησή τους προεξοφλεί τα μελλούμενα, εάν όμως κινούνται στο νήμα μίας «αυτοεκπληρούμενης προφητείας», όπως έχουν κάνει λόγο κάποιοι οικονομολόγοι, τότε σαφώς και αλλάζουν τα δεδομένα.
Σαν να πηγαίνεις σε αυτό που έχεις χαράξει. Αυτό που ξενίζει είναι τα τεράστια στοιχήματα που έχουν γίνει σε πτώση κάποιων κατηγοριών ενεργητικού και οι τεράστιες θέσεις short που έχουν ανοίξει αντισταθμιστικά ταμεία και άλλοι μεγάλοι επενδυτές. Ή διαφορετικά κάτι δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο.