Skip to main content

«Καμπανάκι» από τον πρωτογενή τομέα

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Απαισιοδοξία κυριαρχεί στον εγχώριο πρωτογενή τομέα, με σχεδόν εφτά στους δέκα αγρότες να δηλώνουν ελάχιστη έως καθόλου αισιοδοξία για το μέλλον των εκμεταλλεύσεών τους, με το υψηλό κόστος παραγωγής, τη συρρίκνωση του γεωργικού εισοδήματος και την πτώση των τιμών των γεωργικών προϊόντων να αποτελούν τις κυρίαρχες ανησυχίες του κλάδου. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα συμπεράσματα της Πανελλαδικής Αγροτικής Έρευνας: «Ετοιμότητα & ευαισθητοποίηση του αγροτικού πληθυσμού σε σχέση με τον πράσινο & ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας», την οποία παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παναγιώτου, παραμονές του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργανώνει η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με θέμα «Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ: Προτεραιότητες και Προϋποθέσεις για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση του Συστήματος Τροφίμων».

Ειδικότερα, το 49% των ερωτηθέντων εγχώριων παραγωγών δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον, με οχτώ στους δέκα να εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τα υψηλά κόστη παραγωγής και εφτά στους δέκα να ανησυχούν για τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος αλλά και το μέλλον των τιμών παραγωγού. Έξι στους δέκα θέτουν το θέμα της κλιματικής κρίσης και της έλλειψης εθνικής στρατηγικής εξίσου υψηλά στην κατάταξη των ανησυχιών, ενώ ένας στους δύο εκφράζει νευρικότητα για τον ξένο ανταγωνισμό.

Οι εγχώριοι παραγωγοί αυτοπροσδιορίζονται ως «φτωχοί» (69%), γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει η απαισιοδοξία τους όσον αφορά το μέλλον γενικότερα (49%), αλλά και της εκμετάλλευσής τους ειδικότερα (69%). Την ίδια ώρα, το 73% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ελάχιστη έως καθόλου ενημέρωση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα εφαρμοστεί μετά το 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μόλις το 28% γνωρίζει ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί οριζόντιο στόχο αυτής, ο οποίος υπηρετεί την οικολογική μετάβαση της γεωργίας. Ωστόσο, επτά στους δέκα παραγωγούς θεωρούν ότι η οικολογική μετάβαση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγικότητα/ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα. Σε ό,τι αφορά τους αποτρεπτικούς παράγοντες για τη χρήση νέων τεχνολογιών στον κλάδο κυριαρχεί η έλλειψη χρηματοδότησης (38%) και ακολουθούν το κόστος των ψηφιακών λύσεων (28%) και η έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης (13%).

Σχεδόν εφτά στους δέκα (67%) δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη διευκόλυνση, τη βελτίωση ή την παρακολούθηση της αγροτικής δραστηριότητας.