Skip to main content

Γραφικό ή τραγικό;

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Όταν ο Πούτιν ρίχνει στο μέτωπο του ουκρανικού πολέμου το «πυρηνικό όπλο» του φυσικού αερίου και κόβει τις ροές του Nord Stream προς την Ευρώπη, οι Βρυξέλλες και η Κομισιόν στήνουν τη νέα γραμμή Μαζινό σχεδιάζοντας… Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο και βόλτες με ποδήλατο στις πόλεις. Κι όταν η Wood Mackenzie προειδοποιεί ότι οι χώρες της Ε.Ε. απέχουν μια ανάσα από το να περάσουν τον χειμώνα με δελτίο στο φυσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -όπως, καλή ώρα, χθες η κυβέρνηση της Δανίας- καλούν τους πολίτες να κάνουν ασκήσεις energy saving περιορίζοντας τη… διάρκεια του καθημερινού ντους και αποσυνδέοντας όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από την πρίζα προτού φύγουν για διακοπές.

Θα μπορούσε να είναι και γραφικό εάν δεν ήταν τραγικό. Ο Πούτιν έχει βγάλει τα μπαζούκας στον παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο και οι Ευρωπαίοι απαντούν με σφεντόνες. Και σπρώχνουν για μια ακόμη φορά παρακάτω το τενεκεδάκι της ενεργειακής κρίσης – μια κρίση που όλοι, με πρώτη τη Γερμανία, ομολογούν ότι τον επόμενο χειμώνα μπορεί να κλονίσει την Ευρώπη με ένταση ανάλογη εκείνης του κραχ της Lehman Brothers. Μόλις χθες το Bloomberg απηύθυνε πολεμικό εγερτήριο: Κάλεσε την Ευρώπη «να κηρύξει πολεμική την οικονομία της» και «να ετοιμαστεί για οικονομικό πόλεμο εναντίον του Πούτιν». Οι Ευρωπαίοι όμως μετρούν απλώς την ενεργειακή κατανάλωση στο… ντους και στα κλιματιστικά και στην τελευταία σύνοδο κορυφής παρέπεμψαν ξανά στις καλένδες την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – ένα από τα ελάχιστα μέτρα που θα μπορούσε όντως να θωρακίσει κατά τι τα νοικοκυριά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και να αποτρέψει τη μετεξέλιξη της ενεργειακής κρίσης σε ιστορική κρίση διαβίωσης.

Η κοινωνική, όπως και η πολιτική κρίση, είναι και η μεγάλη απειλή που επισείουν ήδη οι ειδικοί της αγοράς. Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας RWE Μάρκους Κρέμπερ προειδοποίησε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα δοκιμαστεί σοβαρά αυτόν τον χειμώνα εάν διακοπεί η πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου», ενώ ο αναλυτής της Energy Aspect Τζέιμς Γουέιντελ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολιτικό χάος εάν επιβληθούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαφορετικά όρια στη θέρμανση των δημόσιων κτηρίων ή τεθούν κριτήρια στις προτεραιότητες παροχής φυσικού αερίου. Οι προειδοποιήσεις όμως μάλλον φθάνουν σε ώτα μη ακουόντων. Ή, απλώς πνίγονται στο… ντους.