Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Σαν να μην έφθανε το Brexit και ο κίνδυνος να ανοίξει ξανά η πληγή του βορειοϊρλανδικού, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος τις τελευταίες ημέρες με σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι σιδηροδρομικοί απέργησαν χθες για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα και ετοιμάζονται για νέα απεργία αύριο Σάββατο, ζητώντας αυξήσεις, την ώρα που ο πληθωρισμός εξαφανίζει τα εργατικά εισοδήματα στη Βρετανία, αλλά και παντού στον αναπτυγμένο και όχι μόνο κόσμο. Χθες εκατοντάδες εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία British Airways στο αεροδρόμιο Χίθροου αποφάσισαν και αυτοί να απεργήσουν, ζητώντας αυξήσεις. Οι 700 εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ των κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι.
Η απεργία που κήρυξαν οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Βρετανίας, Unite και GMB, εγκρίθηκε από τους εργαζόμενους με υψηλά ποσοστά: 94,7% και 95% αντίστοιχα. Η απεργία προκηρύχτηκε επειδή η περικοπή κατά 10% που έγινε στους μισθούς στο απόγειο της πανδημίας του Covid δεν «επιστράφηκε» μόλις η οικονομία και οι μετακινήσεις πήραν ξανά μπρος. Η Βρετανία βρίσκεται μπροστά σε ένα ενδεχόμενο «καλοκαίρι δυσαρέσκειας», καθώς τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων παίρνουν οι δάσκαλοι, οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι σε τοπική αυτοδιοίκηση, ταχυδρομεία και τηλεπικοινωνίες. Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Κουάζι Κβάρτενγκ, χρησιμοποιώντας ρητορική που θύμιζε… Θάτσερ, κατηγόρησε τα συνδικάτα πως «εκβιάζουν τη χώρα, διακόπτοντας τη λειτουργία κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων». Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων -η αύξηση των οποίων, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα-, αναστατώνει κοινωνικά και πολιτικά την Ευρώπη.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία είναι προάγγελος ενδεχομένως του τι μέλλει γενέσθαι από Σεπτέμβριο σε πολλά ακόμη μέρη του κόσμου.