Skip to main content

Το ουκρανικό τέλμα

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Για μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία προετοιμάζει τη διεθνή κοινή γνώμη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag». Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε και για το υψηλό κόστος που ενέχει μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, όχι μόνο από στρατιωτικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων. Η δήλωση Στόλτενμπεργκ αποσκοπεί στο να πειστούν οι σύμμαχοι να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο στρατιωτικά την Ουκρανία, με την προσδοκία πως η χώρα αυτή θα μπορούσε να ανατρέψει τα σε βάρος της στρατιωτικά δεδομένα και να καταφέρει να ανακαταλάβει απολεσθέντα εδάφη, κυρίως στην Ανατολή.

Η εισβολή στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά περίπατος αποδείχθηκε για τη Ρωσία, που έχοντας εγκαταλείψει τον στόχο για κατάληψη του Κιέβου, ευελπιστεί σε ολοκληρωτική κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς στα ανατολικά. Οι εξελίξεις επί του πεδίου εξακολουθούν να δείχνουν πως ενδεχόμενο τέλος του πολέμου φαντάζει μακρινό. Άλλωστε, παρά τις υπόγειες πιέσεις για εδαφικό συμβιβασμό που φαίνεται να δέχεται ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δύσκολα η ουκρανική ηγεσία θα αποδεχόταν απώλειες στην εδαφική κυριαρχία.

Στον συνεχιζόμενο πόλεμο, όπως σε κάθε πόλεμο, τα θύματα είναι πολλά. Το μάρμαρο το πληρώνει πρωτίστως ο ουκρανικός λαός, με τα εκατοντάδες θύματα στρατιώτες και αμάχους αλλά και την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας του. Μιας χώρας πιο φτωχής ακόμη και από τη Βουλγαρία, το φτωχότερο κράτοςμέλος της Ε.Ε. Αλλά και ο ρωσικός λαός πληρώνει τις ηγεμονικές βλέψεις του Πούτιν, με αίμα -τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών-, αλλά και διεθνή οικονομική και πολιτική απομόνωση.

Οι λαοί της Ευρώπης, και όχι μόνο, πληρώνουν και αυτοί το δικό τους τίμημα, με την ξέφρενη κούρσα στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, χωρίς να διαφαίνεται καμιά ευκαιρία για την ειρήνη. Την πραγματική ειρήνη.