Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ιδέα μιας «νέας συμμαχίας» μέσα στο ΝΑΤΟ, που έχουν προτείνει η Βρετανία, η Πολωνία, η Ουκρανία, οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής και η Τουρκία. Την είδηση έδωσε η Αμερικανίδα πρέσβης, Τζούλια Σμιθ, μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ατλαντική Συμμαχία.
«Προφανώς υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη συλλογική ενίσχυση της Συμμαχίας. Και στο βαθμό που τα μέλη του ΝΑΤΟ δημιουργούν ομάδες για να βοηθήσουν στη συλλογική ενίσχυση της Συμμαχίας, τότε αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να υποστηρίξουμε», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ, απαντώντας σε ερώτηση Ουκρανού δημοσιογράφου. Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε μια τέτοια «συνεργασία» εντός του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική από πολλές απόψεις:
Πρώτον, επιβεβαιώνει την τάση κατακερματισμού εντός της αμερικανικής σφαίρας επιρροής στην Ευρώπη. Η απόκλιση συμφερόντων και αντιλήψεων για τη ρωσική απειλή οδηγεί στη δημιουργία περιφερειακών υποομάδων. Στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπάρχουν χώρες που φοβούνται περισσότερο τη Ρωσία και έχουν ένα σημαντικό κίνητρο να συνεργαστούν.
Δεύτερον, το γεγονός ότι τέτοιες συνεργασίες διαμορφώνονται κάτω από την ομπρέλα της Ουάσιγκτον, δείχνει ότι οι Αμερικανοί σκοπεύουν να αναθέσουν την ευθύνη περιορισμού της Ρωσίας στους πιο «έμπιστους» εταίρους, για να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Γηραιά Ηπειρο, αφήνοντας σε τοπικές δυνάμεις να ασχοληθούν με πιο επιχειρησιακές πτυχές.
Τρίτον, αρχίζει να συγκροτείται πλέον και επιχειρησιακά η τριμερής συμμαχία Βρετανίας-Πολωνίας-Ουκρανίας που είχε υπογραφεί πριν από τη ρωσική εισβολή με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή πολεμική υποστήριξη της Ουκρανίας.
Τέταρτον, η συμμετοχή της Τουρκίας, προσθέτει στη νέα αυτή «στρατιωτική συνεργασία» και την αναγκαία θαλάσσια διάσταση στη Μαύρη Θάλασσας και ανεβάζει τον ρόλο της Άγκυρας στα αμερικανικά σχέδια. Ταυτόχρονα, δημιουργεί έναν άξονα Βρετανίας-Τουρκίας, που αντικειμενικά θα φέρει ακόμη πιο κοντά το Λονδίνο στα Τουρκικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και δυστυχώς – και στην Κύπρο.
Δεν είναι τυχαία φυσικά η συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη στο Βερολίνο με τη συμμετοχή της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας για να συζητήσουν την επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές εξελίξεις. Την Άγκυρα εκπροσώπησε μάλιστα ο Ιμπραήμ Καλίν, ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν.
ΟΙ εξελίξεις αυτές, μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν στην Αθήνα. Με τη «βούλα» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή αναβαθμίζεται, γεγονός που δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, σε βάρος της χώρας μας. Με δεδομένο μάλιστα το μήνυμα: «βρείτε τα», που ουσιαστικά στέλνει η Ουάσιγκτον σε Αθήνα και Άγκυρα, πρέπει να γίνει κατανοητό γιατί «ξαφνικά» ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις του το τελευταίο διάστημα κατά της χώρας μας.