Skip to main content

«Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν»

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Η εσωκομματική εξέγερση των Τόρις κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απέτυχε- προς το παρόν. Η ψήφος δυσπιστίας δείχνει πάντως πόσο μικρή υποστήριξη έχει ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης μέσα στο κόμμα του. Το γεγονός ότι οι Τόρις μένουν μαζί του οφείλεται και στο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα διάδοχος που να ξεχωρίζει.

Μετά την αποτυχημένη ψηφοφορία δυσπιστίας στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, το μέλλον του συντηρητικού πολιτικού θεωρείται όμως αβέβαιο. Με πάνω από το 40% των βουλευτών των Τόρις εναντίον του, ο Τζόνσον σημείωσε χειρότερο αποτέλεσμα από την προκάτοχό του Τερέζα Μέι, η οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας το 2018 στο αποκορύφωμα της  διαμάχης για το Brexit.

Ο Τζόνσον δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει νέα πρόταση δυσπιστίας τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τον κανονισμό του Συντηρητικού κόμματος. Αλλά οι κανόνες θα μπορούσαν να αλλάξουν και η πίεση στον Τζόνσον είναι πιθανό να αυξηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η προκάτοχός του Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να παραιτηθεί περίπου έξι μήνες αφότου επιβίωσε ανάλογης ψήφου δυσπιστίας. Σύμφωνα με το συντηρητικό περιοδικό Spectator, ο Τζόνσον θα μπορούσε σύντομα να είναι «toast», όπως λένε στη Μεγάλη Βρετανία, όταν η καριέρα ενός πολιτικού φτάνει στο τέλος της.

Ο ίδιος ο Τζόνσον μίλησε για ένα «καλό αποτέλεσμα» μετά την ψηφοφορία, με το οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε πλέον να αφήσει πίσω της τη διαμάχη για τον ηγετικό της ρόλο. Αλλά σχεδόν κανείς δεν εξέλαβε τη δήλωση αυτή τοις μετρητοίς. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι τίτλοι των βρετανικών εφημερίδων είναι σήμερα καταστροφικοί για τον πρωθυπουργό: «Ένας τραυματισμένος νικητής»,γράφει η  Daily Telegraph. Ο «Guardian», πιο δηκτικός τονίζει: «Ο Τζόνσον παραμένει προσκολλημένος στην εξουσία παρά την ταπείνωση στην ψηφοφορία»

Μπορεί το έναυσμα για την πρόταση δυσπιστίας να  ήταν η υπόθεση Partygate σχετικά με τα παράνομα πάρτι στη διάρκεια των lockdown της πανδημίας, αλλά οι αιτίες της εσωκομματικής εξέγερσης κατά του Τζόνστον είναι βαθύτερες.

Ο αρχηγός του κόμματος δεν θεωρείται πλέον εγγύηση για την εκλογική των Τόρις στις επόμενες εκλογές. Η εσωκομματική εξέγερση προέρχεται άλλωστε από όλες τις πτέρυγες των Τόρις: Εναντίον του Τζόνσον είναι και σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Brexit, αλλά και οι φιλόευρωπαιστές που ζητούν επιστροφή στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.Απλά και στην πολιτική ισχύει ότι «σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν».