Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Η ώρα της μεγάλης στροφής -ή του μεγάλου ρίσκου- έρχεται πλέον και για την ΕΚΤ: Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το οριστικό τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει το «σήμα» για την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο.
Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να εκρήγνυται στο 8,1%, το ερώτημα πλέον για τους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης δεν είναι το εάν, αλλά το πόσο πρέπει να ανέβουν τα επιτόκια του ευρώ. Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτζμαν έδειξε πρώτος την περασμένη εβδομάδα δρόμο επιθετικών κινήσεων, ζητώντας αύξηση κατά 0,5% και στην ίδια γραμμή τάχθηκαν η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Λετονία.
Η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ κινούνται, προσώρας τουλάχιστον, σε πιο μετριοπαθή κατεύθυνση, με το πιθανότερο σενάριο να παραμένει εκείνο της αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο, το ανοιχτό όμως debate για το εάν η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθήσει την επιθετική νομισματική σύσφιγξη της Fed είναι ενδεικτικό των μεγάλων προκλήσεων που ανοίγουν για τους επόμενους μήνες.
Κι εδώ το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι εάν η Ευρώπη μπορεί να αντέξει μια επιθετική αποστράγγιση ρευστότητας την ώρα που η οικονομία της πληρώνει το βαρύτερο τίμημα παγκοσμίως στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η απάντηση που δίνει η Τζέιν Φρέιζερ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, είναι μάλλον ανησυχητική. Η Φρέιζερ, μετά από μια μακρά περιοδεία σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή, είπε ότι εκείνο για το οποίο αγωνιά όλος ο πλανήτης σήμερα είναι «τα τρία R»: Τα επιτόκια (rates), η Ρωσία (Russia) και η ύφεση (ressecion). Και πρόσθεσε ότι ο πρώτος και μεγάλος κίνδυνος εντοπίζεται στην Ευρώπη: «Οι συνέπειες», είπε, «του υψηλού ενεργειακού κόστους σε πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι οξείες. Και γι’ αυτόν τον λόγο, η Ευρώπη είναι πολύ πιο πιθανό να μπει σε νέα ύφεση απ’ ό,τι οι ΗΠΑ»…
Είναι μια προειδοποίηση που, σίγουρα, θα κατατρέχει τους τραπεζίτες της ΕΚΤ στη συνεδρίαση αυτής της Πέμπτης – και όχι μόνον…