Skip to main content

Προσοχή στην «κόκκινη γραμμή»

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να ξεπεράσουν την «κόκκινη γραμμή», όπως αυτή ορίζεται από τα περιβαλλοντικά δεδομένα.

Ανάλογα μηνύματα διατυπώνουν κι οι πολιτικοί, «πρασινίζοντας» τα μοτίβα των αγορών ενέργειας, αν και η ρωσο-ουκρανική κρίση ανέτρεψε μερικώς τους σχεδιασμούς των περισσότερων κυβερνήσεων, οι οποίες σε αυτή τη φάση αγωνιούν περισσότερο για την επάρκεια και λιγότερο για την ποιότητα ή τον τύπο των καυσίμων που καταναλώνουμε.

Οο νομοθέτες, ακολουθώντας τις επιταγές των πολιτικών, νομοθετούν υπέρ του κλίματος, προσαρμόζοντας τα μοντέλα των οικονομιών στις νέες περιβαλλοντικές ανάγκες.

Η ηλεκτροκίνηση ήλθε για να μείνει, η αποθήκευση ενέργειας απορροφά σημαντικούς επενδυτικούς πόρους, το «πράσινο» υδρογόνο ήδη κερδίζει πόντους, οι ηλεκτρικές συσκευές ξεμοντάρονται και αντικαθίστανται από νέες, λιγότερο ρυπογόνες, οι κατοικίες μειώνουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, το ίδιο κι οι επιχειρήσεις…

Τα πάντα αλλάζουν για την προστασία του κλίματος κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι όλα αυτά γίνονται για το χρήμα, ας ρίξει μια ματιά στα reports των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι αναλογιστές χαρακτηρίζουν ως μεγαλύτερο ασφαλιστικό κίνδυνο την κλιματική αλλαγή κι όχι την πανδημία που σαρώνει πληθυσμούς ανά τον κόσμο, ούτε τον πόλεμο στην Ουκρανία που κανείς δεν γνωρίζει πότε και ποιο θα είναι το τέλος του.

Όπως δηλώνουν κυνικά οι ασφαλιστές, ένας πόλεμος, όσο καταστροφικός κι αν είναι, κάποια στιγμή θα τελειώσει, όμως αν η κλιματική αλλαγή περάσει την «κόκκινη γραμμή», θα καταστεί ως φαινόμενο μη αναστρέψιμο κι εκεί θα τελειώσουν όλα για όλους…