Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Πρώτα τα καλά νέα: Οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν το πρωί διαβάζοντας ότι οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε συμφωνία για ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, για να πιεστεί η Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπάρχουν όμως και άσχημα νέα: Χρειάστηκε να περάσουν 26 ολόκληρες ημέρες για να μπορέσουν οι 27 ηγέτες να συμφωνήσουν, αλλά μόνο με επιφυλάξεις. Εμπάργκο μεν στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται στην ΕΕ δια θαλάσσης, αλλά «ελευθέρας» και μάλιστα επ` αόριστον, στη μεταφορά του, μέσω χερσαίων αγωγών. Και το πιο σοβαρό: Ο πραγματικός νικητής του χθεσινοβραδυνού μαραθώνιου στις Βρυξέλλες ήταν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος σήμερα έχει και τα γενέθλιά του – κλείνει τα 59 – και μπορεί να επιστρέψει στη Βουδαπέστη «θριαμβευτής και τροπαιούχος».
Τι έδειξε η μάχη στην ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο;
Κατ` αρχήν τις βαθιές διαιρέσεις στους κόλπους των 27. Χώρες όπως η Ουγγαρία, αλλά και η Τσεχία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από τον αγωγό Druzhba.
Δεύτερον, η διαμάχη έδειξε ότι κερδίζει, όποιος αντιστέκεται, προβάλλοντας φυσικά σοβαρούς λόγους υπέρ των εθνικών συμφερόντων της χώρας του. Οποια γνώμη έχουμε για τον Ορμπαν – και φυσικά δεν είναι η καλύτερη – ο Ούγγρος πρωθυπουργός πιστώνεται ότι υπερασπίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή τα συμφέροντα της χώρας του, που εξαρτάται σε ποσοστό πάνω από το 80% από το ρωσικό πετρέλαιο.
Επιπλέον, μέχρι το πρωί, δεν ήταν σαφές σήμερα ποια πρόσθετα πλεονεκτήματα απέσπασε η Βουδαπέστη προκειμένου να δώσει την απαραίτητη έγκρισή της. Ο Ορμπαν είχε ζητήσει πρόσθετη οικονομική βοήθεια 800 εκατομμυρίων ευρώ για να αλλάξει τις υποδομές της χώρας του. Αλλά και άλλα 200 εκατομμύρια για να εξασφαλίσει την παροχή πετρελαίου από τον αγωγός Adria από την Κροατία στην Ουγγαρία.
Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε εν μία νυκτί στερείται πολλών τεχνικών πτυχών που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι διπλωματικοί εκπρόσωποι, καθώς θα πρέπει να δώσουν την τελική έγκρισή τους στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα.
Το Κίεβο δεν φαίνεται να έχει ικανοποιηθεί από τη συμφωνία, καθώς με δεδομένο ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να στέλνει στην Ευρώπη έστω και το ένα τρίτο του πετρελαίου που έδινε μέχρι σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα συνεχίσει να λαμβάνει καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Φυσικά, μόλις εφαρμοστεί το μέτρο της διακοπής του ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, θα κοστίσει ετησίως στη Μόσχα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απαγόρευση θα αναναγκάσει τη Ρωσία να πουλήσει το πετρέλαιό της με έκπτωση στην Ασία , όπου ήδη αλλάζει χέρια με περίπου 34 δολάρια το βαρέλι λιγότερο από την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent.
Και στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν το «μάρμαρο», με τις τιμές του πετρελαίου ,της βενζίνης αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος ,να απογειώνονται καθημερινά.