Από την έντυπη έκδοση
Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]
Το ότι Ελλάδα και Τουρκία εκφράζουν απολύτως αντίθετες απόψεις όχι μόνο για το σύνολο των διμερών τους θεμάτων, αλλά και για τα γεωπολιτικά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται ως χώρες, είναι γνωστό. Όμως, το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ανέδειξε σε όλες τις διαστάσεις τους τις εν λόγω αντιθέσεις, καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα επιμένει να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και πιστός εταίρος της Δύσης κι η Τουρκία να δρα αποσταθεροποιητικά, εξαντλώντας την πολιτική της στο διπλωματικό παζάρι.
Τα μηνύματα από τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρα θετικά για την Ελλάδα, καθότι:
- Αναβαθμίζεται ο στρατηγικός ρόλος της στην προσπάθεια εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη.
- Διατηρούνται και επαυξάνονται οι καλές και πολυδιάστατες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
- Εξασφαλίζεται ένα σαφές προβάδισμα έναντι της Τουρκίας σε ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας και όχι μόνο.
- Προετοιμάζεται το έδαφος για μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη χώρα.
- Διευρύνεται ο κύκλος των επενδύσεων και στο στρατιωτικό πεδίο, με τη συμφωνία της Lockheed Martin να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ΕΑΒ, συμφωνία η οποία θα λειτουργήσει συνδυαστικά με την αγορά των F35.
Μένει τώρα να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε όλα τα ανωτέρω. Πώς θα διαπραγματευθεί και υπό ποιους όρους τη θέση της στην περιοχή, τη στάση της έναντι της Ελλάδας, την πολιτική της για τη ρωσο-ουκρανική κρίση, το επιδιωκόμενο μπλόκο στην πορεία εισόδου στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Ίσως, τελικά, ο πραγματικός απόηχος από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ να ακουστεί αργότερα…