Skip to main content

Γιατί ο Πούτιν δεν έκανε επίδειξη ισχύος

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected] 

Ανθρακες ο θησαυρός! Στην πιο ιερή για τους Ρώσους ημερομηνία – την 9η Μαίου – η πολυαναμενόμενη ομιλία του Ρώσου προέδρου  Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία ,κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους .

Η 77η επέτειος της «Ημέρας της Νίκης» κατά της Ναζιστικής Γερμανίας, μπορεί να τιμήθηκε με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, αλλά απουσίασαν –λόγω καιρού, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου- οι προγραμματισμένες πτήσεις των 77 μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Μόσχα. Δεν πέταξε ούτε το ειδικά διασκευασμένο Ilyshin II-80, το στρατηγικό αεροσκάφος από το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορεί να κυβερνά τη χώρα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Και επειδή δεν δικαιολογείται τουλάχιστον ένα τέτοιο αεροσκάφος να μην πετά-λόγω καιρού- είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης. Ο Ρώσος πρόεδρος ούτε τον πόλεμο κήρυξε επισήμως στην Ουκρανία, αλλά ούτε και την ειρήνη. Δικαιολόγησε απλώς την εισβολή ως τη «μόνη σωστή απόφαση». Όπως είπε χαρακτηριστικά:  «Ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη απόφαση και η μόνη σωστή. Η απόφαση μιας κυρίαρχης, ισχυρής, ανεξάρτητης χώρας».

Η ομιλία Πούτιν περιείχε περισσότερες προειδοποιήσεις και δικαιολογίες παρά ανακοινώσεις σχετικά με την επίθεση στην Ουκρανία. «Είναι καθήκον μας να κρατήσουμε τη μνήμη εκείνων που συνέτριψαν τον ναζισμό, που μας κληροδότησε να είμαστε σε εγρήγορση και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στους στρατιώτες του. Κατηγόρησε πάντως τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι αρνήθηκαν «να ακούσουν τις εκκλήσεις από τη Μόσχα για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος ασφαλείας…καθώς προετοιμάζονταν για εισβολή στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται πλέον ότι περιορίζει τις «Ουκρανικές φιλοδοξίες» του, στον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς. Προς το παρόν τουλάχιστον. «Οι στρατιώτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας μάχονται αυτές τις μέρες για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας, της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνει ο Πούτιν την ανάγκη, φιλοτιμία; Ιδιαίτερα καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, συναντούν ακόμη σφοδρή αντίσταση; Ο Ρώσος Πρόεδρος  δεν ανακοίνωσε ούτε την κατάληψη της Χερσώνας, ούτε της Μαριούπολης – δύο πόλεων που ήταν σύμβολο των πρώτων δύο μηνών του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. 

Μήπως ο Πούτιν ήθελε τελικά να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση για διάλογο, για διαπραγμάτευση, με διακύβευμα απλά την προσάρτηση του Ντονμπάς στη Ρωσία; Αναμφίβολα, ένα λεπτό σημείο καθώς αντιπροσωπεύει τα «σύνορα» πέρα ​​από τα οποία το ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί ή δεν πρόκειται να ανεχθεί.

Το σίγουρο είναι ότι το κλίμα παγκόσμιας έντασης γύρω από αυτή την παρέλαση, ενώ ήταν πολύ υψηλό, δεν επιβεβαιώθηκε. Μένει να δούμε τώρα την απάντηση της Δύσης. Θα επιμείνει η Ουάσιγκτον στην στρατηγική της «αποδυνάμωσης» της Ρωσίας , αντί της υπεράσπισης της Ουκρανίας;  

Ουδείς θέλει μια άμεση αντιπαράθεση με την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία. Ποιο είναι  όμως τελικά το όριο «αποδυνάμωσης» της Μόσχας; Μήπως όμως έτσι ο κόσμος πλησιάσει με γοργούς ρυθμούς στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας;