Skip to main content

Στοκ και δέος

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Πόλεμος, λοιμός, λιμός. Δεν είναι προφητεία, όπως στην αρχαία Αθήνα. Τότε, που ανέσυραν τον χρησμό «Θα έλθη δωρικός πόλεμος και λ(ο)ιμός μαζί μ’ αυτόν» και διαφωνούσαν σε ποια συμφορά αναφερόταν.

«Είναι αληθές ότι αντέτειναν μερικοί ότι ο παλαιός στίχος ωμιλούσε περί λιμού και όχι λοιμού, αλλά επί του παρόντος επεκράτησε φυσικά η γνώμη ότι η λέξις, της οποίας είχε γίνει χρήσις εις το άσμα, ήτο λοιμός, καθόσον οι άνθρωποι εμνημόνευαν τον στίχον σύμφωνα με τα παθήματά των. Αλλά εάν ποτέ επέλθη άλλος δωρικός πόλεμος μετά τον σημερινόν, και συμπέση να επέλθη λιμός, μου φαίνεται πιθανόν ότι τον στίχον θα ψάλλουν με την λέξιν αυτήν». (Θουκυδίδης, μετάφραση Ελ. Βενιζέλου.)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε μετά από δύο χρόνια λοιμού και απειλεί με λιμό. Μην ανησυχείτε, δηλαδή, ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Να είστε σίγουροι. Μας το είπε και η Παγκόσμια Τράπεζα: Η ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια, απόρροια του πολέμου, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, ενώ «σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου ή πρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς από ό,τι προβλέπεται σήμερα».

Πόσο παρατεταμένου; Μέχρι το τέλος του 2022, όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε Ευρωπαίους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ; Μέχρι να «δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη, ανίκανη να πραγματοποιήσει το είδος των ενεργειών που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία», όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο;

Τι σημαίνει αυτό; Να στοκάρουμε, αλλά «χωρίς πανικό», τρόφιμα, όπως συνέστησε Γερμανίδα υπουργός στους συμπατριώτες της, για να αντιμετωπίσουν πιθανές διακοπές ρεύματος για μεγάλο διάστημα;

Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι ήταν από την αρχή γνωστό. Όλα κινούνται εναντίον των Ευρωπαίων, που στις εξαρτήσεις -ενεργειακές (Ρωσία) ή γεωπολιτικές (ΗΠΑ)- έχουν χρέος.