Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με το κύμα των ανατιμήσεων να δοκιμάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις έφτασε η ώρα για τολμηρές κινήσεις, πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο. Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να αποφασίσει ουσιαστικά μέτρα για την «τιθάσευση» των τιμών και να μην επιχειρήσει να… κλοτσήσει λίγο πιο κάτω το τενεκεδάκι.
Όπως όλα δείχνουν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια δεν πρόκειται να ξεφουσκώσουν το επόμενο διάστημα και είναι η ώρα μιας ευρωπαϊκής απάντησης. Περιθώρια για την αναζωπύρωση της κόντρας ανάμεσα στους «φειδωλούς» του Βορρά και σε έναν Νότο που ζητά δημοσιονομικές ανάσες δεν υπάρχουν. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και είναι η ώρα να επιβεβαιωθεί το η ισχύς εν τη ενώσει.
Από εκεί και πέρα είναι αναγκαίο να γίνει και η απαιτούμενη προετοιμασία σε εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση που τελικά δεν βγει… λευκός καπνός στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η κυβέρνηση έχει πει πως θα ανακοινωθεί η δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και θα μπει σε εφαρμογή τον Ιούνιο, ακόμη κι αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεδομένο είναι πως χρειάζεται ένα ουσιαστικό πλέγμα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Από εκεί και πέρα μια καλή πορεία της… βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού μπορεί να δώσει μια καλοκαιρινή «ανάσα». Ωστόσο, χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, καθώς δεν φαίνεται τώρα κοντά έξοδος από το τούνελ.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το πότε θα γίνει η αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, που συμπαρασύρουν και τις τιμές σε μια σειρά βασικών αγαθών. Μέχρι τότε τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν και ένα πλέγμα προστασίας θα πρέπει να διατηρηθεί. Είναι εμφανές πως πρόκειται για μια νέα κατάσταση που απαιτεί γενναίες αποφάσεις.